Dommedagslandet


Dommedagslandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Englænderen Neil Marshalls virusthriller serverer et potent og ultrablodigt genrepotpourri for dem, der synes at de allerbedste actionfilm kom fra 80'erne

En virusepidemi, kendt som the reaper virus, udsletter i nær fremtid det meste af den skotske befolkning. I et forsøg på at standse den farlige sygdom sættes en gigantisk mur op omkring karantænezonen. Overlevende plaffes nådesløst ned, og al kontakt med landet ophører.

Mange år senere, under et totalitært styre, bryder sygdommen på ny ud i London. Heldigvis har man opdaget, at der er overlevende i det karantænesatte Skotland, så regeringen sender en eliteenhed ledet af major Eden Sinclair (Rhona Mitra) ind i dommedagslandet for at hente vaccinen.

"Doomsday" er årets første vellykkede fanfilm. Actiongyseren, der har Neil Marshall, instruktøren fra varulvegyseren "Dog Soldiers" og den feministiske actionthriller "The Descent" bag kameraet, fremstår mest af alt som et upoleret remix af sætstykker, karakterer og handlingstråde fra 80'ernes mest kultdyrkede actionfilm. Den væsentligste forskel er nok, at Marshalls film har en kvinde i hovedrollen, som tydeligvis er modeleret efter Kurt Russells actionantihelt Snake Plissken i John Carpenters stilfulde "Flugtaktion New York".

Ret dårlig - ret fed

Det er altid rart at se stærke kvinder i de maskuline actionroller, men Rhona Mitra spiller med omtrent så varierende mimik og overbevisning som en af Påskeøens stenstøtter. Præstationen er naturligvis leveret med en pæn portion pokerfjæset selvironi, men jeg savner altså en hovedaktør af Snake Plisskens eller Mad Max' kaliber til at holde sammen på filmens spjættende og ujævne fortællelinje. Til gengæld er der fuld knald på overspillet hos Craig Conway i rollen som neopunkernes sadistiske leder Sol.

Men hov, spørger den opmærksomme læser, hvorfor så fire bloddryppende og hæsblæsende stjerner? Tja, set med de konventionelle filmbriller på, er "Doomsday" nok en ret dårlig film. Den er urimeligt usandsynlig, rodet, unuanceret, retningsløs, overbefolket med karakterer, vi aldrig lærer at kende, og dens brutale actionvold er så overgearet, at de fleste uindviede givetvis vil finde den regulært kvalmende.

Samtidig er "Doomsday" skræddersyet til et nutidigt mediekompetent folkefærd af splatterglade genrefilmfans, som vil huje over de mange referencer og indforståede nik til de glade 80'er-actiondage, hvor specialeffekterne var leveret med gummihoveder og blodposer fyldt med snask og kunstig hjernemasse. Originalerne er ikke udviskede og plagieret til døde, men sitrer, takket være Marshalls kærlighed til genren, i hver eneste af filmens hårdtpakkede frames.

"Mad Max", "Alien" ...

Vi er altså i terrænet for det postmoderne, selvbevidste genremix, hvor indforståethed og actionkarikaturer som "Planet Terror" og "Death Proof" hersker. Det er en genre, man nok enten elsker eller hader, men det klæder bestemt Marshalls film, at ironien er mindre udtalt end hos de amerikanske genrefæller.

"Doomsday"s kvaliteter afhænger altså af, om man som seer er med på legen, og den egentlige underholdning ligger i at genopleve de bedste momenter fra ens 80'er-actionfavoritter. Så hører du til det særlige folkefærd, der kan deres 80'er-hits og John Carpenter-filmmusik på fingerspidserne, og som undertegnede hopper vellystigt i biografsæderne over titler som "Mad Max", "Aliens" og "Flugtaktion New York", så kan det bare ikke gå stærkt nok med at få løst billet til Marshalls hæsblæsende, skotske dommedagsfabel.

"Doomsday", engelsk/amerikansk/sydafrikansk, Spilletid: 109 minutter, tilladt over 15 år.

Premiere fredag i Biocity, Odense

Se trailer herunder

Dommedagslandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce