Dokumentar: En perle af forståelse, håb og medmenneskelighed

Den kinesiske kunstner og aktivist Ai Weiwei har skabt filmen "Human Flow". Foto: Nordisk Film

Dokumentar: En perle af forståelse, håb og medmenneskelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smuk, sympatisk og foruroligende på samme tid. Med følelserne i front tegner den kinesiske kunstner Ai Weiweis dokumentar et engagerende billede af flygtningesituationen.

Flygtninge er ikke noget nyt fænomen. Den menneskelige migrationsfortælling har over 25.000 år på bagen, og gennem årtusinder har mennesker flyttet sig på tværs af grænser, ansporet af konflikter, klimaforandringer og drømmen om bedre tider i nyt land. Grundet flygtningestrømmen sydfra og presset på Europa er migrationsspørgsmålet dog mere aktuelt end nogensinde. Et spørgsmål der endevendes med både kunstnerisk tyngde, medmenneskelighed og faren for at gabe over lidt for meget i den kinesiske kunstner Ai Weiweis seneste dokumentarfilm "Human flow".

Projektet er overvældende. Sammen med et lille kamerahold besøger Weiwei 23 lande, der er ramt af katastrofer, konflikt og forfølgelse, hvilket har resulteret i massive flygtningestrømme. Vi får de tørre tal, mens statsledere, humanitære autoriteter og repræsentanter for nødhjælpsorganisationerne forsøger at forklare, hvordan de berørte mennesker kæmper for at opretholde deres identitet og anstændighed og finde håb i den nye verden, hvor de mødes med mistro og afvisninger.

Hurtigt flyder det hele sammen, men så stikker Weiweis film kameraet derind, hvor kunsten arbejder. Den levende lyd, billedernes magi og skræmmende nærvær. Fængslende åbner "Human Flow" for en menneskestrøms kamp for livet midt i en græsk flod. Regnen, der siler nådesløst og vedvarende ned over teltene i en flygtningelejr. Og to afghanske kvinder, der sidder på rammen af en ødelagt seng med deres eneste ejendele i to tasker og en pose, mens de brændende oliekilders kulsorte røg fylder baggrunden. Hjerteskærende.

Immunitet over for problemet

Weiweis film har en indbygget akilleshæl. Det er præcis den samme, vi oplever, når flygtningene vælter ud af mediestrømmen, når vi tænder for nyhederne, går på nettet eller åbner dagens avis. Vi overvældes af tallene og problemets omfang, og de vedvarende billeder af elendighed og brud på menneskerettighederne gør os mærkværdigt nok immune over for problemet.

Sådan er den menneskelige natur desværre. Men den menneskelige psyke er heldigvis også sådan indrettet, at vi sjældent er immune over for følelser og den menneskelige side af sagen, og det er præcis dem, som Weiwei har godt fat igennem det meste af filmen. Når kunstneren ikke lige gaber over for meget og sideløbende med flygtningeskæbnerne også vil have statsledercitater, organisationsrepræsentanter, poeter og massemediernes dækning skubbet ind fra sidelinjen. Det kradser i værkets sammenhængskraft, men på bundlinjen hentes "Human Flow" overbevisende hjem af æstetisk tyngde, kunstneriske ambitioner og en overvældende empati og forståelse for de mennesker, Weiwei møder undervejs på sin lange rejse.

Weiwei selv har været der, hvor mange af filmens desperate mennesker befinder sig. Bange og undertrykt af myndighederne. Det er fremragende skildret i Alison Klaymans fem år gamle dokumentarfilm "Ai Weiwei: Never Sorry". Med "Human Flow" rækker Weiwei selv nu kærligt hånden ud til de millioner af mennesker, der er drevet på flugt og ramt af de samme uretfærdigheder og krænkelser, som kunstneren selv har oplevet. På grund af de alt for mange spillere på banen rammer "Human Flow" ikke helt rent. Men i de passager, hvor der fokuseres på de enkelte skæbner ud af millioner, og hvor sceneriets krigsskuepladser og flygtningelejre får et nyt liv ved at blive betragtet gennem kunstnerens optik, er Weiweis film en engagerende og funklende perle af forståelse, håb og medmenneskelighed.

"Human Flow"

Dokumentar, tysk, 140 minutter, tilladt over 11 år.

Dokumentar: En perle af forståelse, håb og medmenneskelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce