Døde bøgers klub

Fredag var første dag med hollandsk udsalg i Odense - de to antikvariater fortsætter med det hver måned, hvis kunder køber tilstrækkeligt med bøger.
Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Døde bøgers klub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Op mod 10.000 bøger ligger fredag formiddag på lit de parade i lagerbygningen i en baggård på Østre Stationsvej på deres sidste rejse, hvis ikke en kunde lægger 20 kroner i dag, 10 kroner i morgen eller en flad femmer søndag.

Det hollandske udsalg er rykket fra Helligåndshuset i det indre København til Østre Stationsvej i Odense - og kunderne har nok at vælge i mellem.

- Vi svømmer i bøger, der er for mange på markedet, når de ældre falder fra, siger antikvarboghandler Karsten Bøttcher.

Han er en af de to boghandlere bag det månedlige spotmarked, den anden er Klavs Vejrholt fra Akademisk Antikvariat i Odense.

Bøger fra dødsboer vælter ud over landets antikvarboghandlere, og de unge står langt fra i kø efter brugte bøger - de har for travlt med sms eller lægge mp3-musik ind på deres ipod, mens de lidt ældre kulturforbrugere ser stadig mere fjernsyn og i øvrigt har masser af andre tilbud. Bøger med guldtryk og læder på ryggen er gået af mode.

Tungt arbejde

Med i det hollandske bogudsalg i baggården er Erik Haunstrup Clemmensens samling af bøger, og Karsten Bøttcher fyldte sin Toyota Hiace tre gange for at køre bøgerne fra Brydegaard på Vestfyn til Odense. Og generelt har de yngre generationer ikke plads til forældrenes bøger, når de arver.

- Arvingerne tager kun lidt, for folk har ikke plads til det. Hvad skal folk bruge 30 meter reoler til? De tager kun de bøger, de har et forhold til. Noget smider de på auktion, og resten køber vi så, konstaterer antikvarboghandleren.

To er tilbage

Karsten Bøttcher har drevet Fyns Antikvariat i et kvart århundrede, og nedturen for antikvarboghandlerne begyndte for en halv snes år siden.

Bunden er i dag gået ud af markedet, for der er langt flere bøger i udbud i forhold til interessen hos køberne. Og det har sat sit præg på antallet af antikvarboghandlere herhjemme.

Kun to butikker er tilbage i Odense: Akademisk Antikvariat og Fyns Antikvariat plus et internet-antikvariat med base i Odense.

-To er ikke meget i en universitetsby - og Klavs (Klavs Vejrholt fra Akademisk Antikvariat, red.) er faktisk gået på pension, så der er kun mig tilbage. Branchen er hårdt trængt, forklarer Karsten Bøttcher.

Han har lidt over 16.000 bøger på sin hjemmeside under netadressen www.findbogen.dk - omkring halvdelen af hans bøger - men internethandel er ikke vejen til overskud for antikvarboghandlere, selv om bibliofile over hele kloden kan nå fynboens side med et par klik.

Karsten Bøttcher finder heller ikke mange læderindbundne skatte i dødsboerne trods det store udvalg - faktisk er megen litteratur som 1970’ernes Vita Andersen og 1950’ernes Aage Dons passé. Og så byder dødsboerne på hårdt arbejde for Karsten Bøttcher og gruppen af frivillige hjælpere.

- Der er meget arbejdet ved det, inden det når så langt, så de gode handler er der desværre ikke så mange af, siger Karsten Bøttcher.

Døde bøgers klub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce