Det skal ellers helst være simpelt

François Cluzet er fremragende som den forfulgte læge Alexandre Beck.
Foto: miracle film

Det skal ellers helst være simpelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fransk thriller er fermt håndværk og ganske medrivende, men lider under alt for kompliceret plot

Gør historien så simpel som muligt, så alle kan følge med. Det er et bud, der vel ikke ligefrem er formuleret af Alfred Hitchcock.

Men det var så sandelig et princip, thrillergenrens mester arbejdede efter.

Instruktøren af "Fortæl det ikke til nogen", Guillaume Canet, der regnes for et af de store unge talenter i en lettere kriseramt fransk filmverden, har i den grad skævet til Hitchcock. Men det der med "keep it simple" har Canet glemt alt om.

Det er en filmatisering af den storsælgende amerikanske spændingsforfatter Harlan Cobens "Tell No One" (fås i dansk oversættelse som "Sig ikke noget").

Men hvad der kan forklares på 271 sider i en bogs langsommelige tempo kan ikke altid komprimeres til to timer på det hvide lærred.

Det er det afgørende problem for en film, der effektivt bygger på et klassisk thriller-tema: Den uskyldige mand, der er ved at blive hængt op på noget, han slet ikke har gjort.

I dette tilfælde lægen Alexandre Beck, der otte år tidligere har mistet sin store kærlighed, hustruen Margot, der blev myrdet under mystiske omstændigheder, mens han selv undslap.

Sagen blev egentlig betragtet som opklaret, men så dukker nye lig og detaljer frem, og pludselig peger meget på, at Beck selv myrdede konen.

Samtidig får han mystiske e-mails, der tyder på, at Margot slet ikke er død. Læg dertil, at der et eller andet sted lurer nogle forbrydertyper, og man har en mand, der virkelig er ude på tynd is: Forfulgt af politi og forbrydere samt i gang med selv at opklare gåden.

Heldigvis er François Cluzet fremragende i den altdominerende hovedrolle. Han giver virkelig denne forfulgte og af fortiden martrede mand kød og blod, så vi sidder fremme i stolesædet og føler med ham.

Dermed er mere end den halve sejr vundet i forhold til at skabe en medrivende og effektiv thriller.

Næsten for broget

Den amerikanske historie er med sikker hånd flyttet til Frankrig, og et af de mere originale højdepunkter er, da vor helt under sin flugt får hjælp af rødderne i de Paris-forstæder, vi ellers kun kender fra de negative historier.

Så langt så godt, men persongalleriet (fyldt op af fremragende skuespillere) er næsten for broget, der lægges næsten for mange tråde ud, og til sidst er der så meget, som skal forklares, at det bliver helt trættende.

Vi skal tænke for meget for at rede trådene ud, og så kommer vi uvægerligt til at føle for lidt. Hvilket ikke er så smart, da filmen også et eller andet sted er en kærlighedshistorie.

Alt bliver opklaret til sidst, men det er godt nok omstændeligt, og man er lige ved at glemme, at det faktisk har været en aldeles velturneret spændingsfilm meget langt hen ad vejen.

"Fortæl det ikke til nogen", fransk, 125 minutter, tilladt over 15 år.

Premiere fredag i Café biografen, Odense

Det skal ellers helst være simpelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce