Det man gemmer væk

Julie R. Ølgaard (øverst), Neel Rønholt (nederst) og Laura Christensen (til højre) har følt en helt speciel tryghed ved at filme sammen.
Foto: Carsten Lauridsen, Polfoto

Det man gemmer væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre skuespilleres nære venskab hjalp dem under de dystre optagelser til filmen "Dig og Mig", hvor de spiller tre kræftsyge piger

- Man kan aldrig rigtigt lægge sådan en film fra sig, når man kommer hjem. Man hvirvler op i så mange følelser inden i sig selv, fortæller Julie R. Ølgaard.

- Det er skidehårdt at lave noget som det her, fordi man for at kunne spille realistisk hele tiden skal ind og røre ved nogle ting, som man bare har gemt væk i troen om, at de trygt skulle ligge der til den dag, man dør.

Hun sidder i sofaen ved siden af sine medspillere Neel Rønholt og Laura Christensen og taler om Christian E. Christiansens aktuelle biograffilm "Dig og Mig". En historie om tre kræftsyge veninder, der deler ensomheden på hospitalets "dødsgang".

I virkeligheden er de også bedste veninder, og det var en stor hjælp under optagelserne i den dystre kulisse, fortæller de.

- Vi har fået rigtigt meget forærende ved, at vi holder så meget af hinanden. Vi har ikke skullet opbygge et forhold til hinanden, for det var der helt automatisk, siger Julie R. Ølgaard.

Et kig i spejlet havde potentiale til at udløse et mindre chok, mens de var sminkede til rollerne. Der kunne de se en bleg og skaldet version af sig selv. Derfor var det vigtigt for dem, at der også var plads til at have det sjovt indimellem optagelserne.

- Det, at vi kendte hinanden så godt, og at vi også kunne joke indimellem, var en stor fordel. Ellers var det simpelthen blevet for hårdt at gå på arbejde, siger Neel Rønholt.

- Når vi lavede de lidt hårdere scener, var der enormt meget ro på settet, og alle havde stor respekt for det. Men indimellem gik vi bare ud fjollede og sagde dumme ting til hinanden. Vi var nødt til at have et pusterum for at have overskuddet og energien til at gå ind og lave nogle af de der mere dystre ting, tilføjer Laura Christensen.

- Det har betydet, at der har været en helt speciel tryghed på settet. Der er ikke nogle ting, vi hver især ikke har turdet, fordi vi har vidst, at der nok skulle være en til at gribe os, supplerer Julie R. Ølgaard.

Spillefilmen "Dig og Mig" er en udvidet udgave af Christian E. Christiansens Oscar-nominerede novellefilm "Om natten" fra 2007. Filmen handler om tre kræftsyge pigers venskab og kamp mod døden. I forbindelse med filmen snakkede skuespillerne med tre piger mellem 16 og 19 år, som har fået konstateret kræft i en ung alder.

- Vi snakkede med en pige hver, og vi fik lov til at stille de mest intime spørgsmål. Man er sådan meget: "Hvad kan man spørge om? Hvad er passende?". Men vi fandt hurtigt ud af, at det ikke er et tabu for dem. Det er jo deres hverdag, og de snakkede helt åbent, fortæller Neel Rønholt.

Hvad har I spurgt om?

Neel: - Man kan få lov til at spørge: "Hvordan ser du døden i øjnene?".

Laura: Eller: - "Har du tænkt på at begå selvmord?". Altså rimeligt grænseoverskridende spørgsmål.

Julie: - Men også helt banale spørgsmål, som "Hvad er jeres forhold til drenge?" De har alle sammen fået sygdommen i en ung alder, som 14-15-årige, og det vil sige, at de er gået glip af hele den fase, hvor andre begyndte at drikke og feste. Der var nogle af dem, der slet ikke havde prøvet det liv, og de talte fuldstændig åbent om, hvordan det var, og hvilke tanker, man gør sig.

Julie: - Det, jeg tror bevægede os allermest, var, at de ikke sad og dvælede ved det. Der var ikke noget brok, der var ikke noget: "Ej, hvor har jeg ondt af mig selv, og gud hvor er jeg gået glip af meget". Det var mere sådan: "Gud, hvor jeg glæder mig til alt det, jeg skal nu". Og det kunne være fuldstændigt banale drømme, de havde. Som at blive færdig med gymnasiet. Den livsglæde lærte vi alle sammen rigtigt meget af. Glæden over ens familie og ens venner.
DB-IN: DIG OG MIG (Professionelle veninder) Billedtekst: Kollegaer ...
DB-IN: DIG OG MIG (Professionelle veninder) Billedtekst: Kollegaer ...
Foto: Carsten Lauridsen, Polfoto

Initiativrige

De tre unge skuespillere var i sin tid selv med til at tage initiativ til den oprindelige novellefilm. Initiativ er der i det hele taget masser af. Sideløbende med filmkarrieren stiftede de i 2005 Teater N.I.P.S. Navnet, der ikke kun refererer til deres beskedne størrelser, står for Nye Impulser På Scenen, og projektet, hvis erklærede målsætning er at lokke flere unge i teatret, har betydet, at veninderne er kommet til at bruge endnu mere tid sammen.

Julie: - Vi er gode til at få idéer sammen og gode til at få gjort noget ved det. Vi er ikke gode til at få en idé og sige: "Det gør vi engang." Det skal helst ske med det samme.

Neel: - Det er også nemmere, når man er flere, end hvis man sidder med det alene. Når der er en, der begynder at tvivle på det, så er der to andre, der lige kan hive én op.

Laura: - Ja, og der er tre hoveder til at få idéer.

Neel: Der kommer mange idéer.

Julie: Og det er dårlige idéer ...

Julie griner en hæs gennemtrængende latter, der overdøver de to andres skolepigefnis.

Er der ikke nogle ulemper ved at være veninder og arbejde sammen?

Julie: - Det spørgsmål har vi fået mange gange, men det er der faktisk ikke. Selvfølgelig har vi det sjovt sammen, og vi føler selv, at vi arbejder rigtigt godt sammen, men vi har lært, at vi er nødt til at være professionelle, når vi skal være professionelle og være veninder, når vi skal være veninder. Så hvis der sker noget dårligt på arbejdet, tager vi det ikke med hjem - og omvendt. Det er meget adskilt. Jeg tror, at vi kender hinandens grænser og mangler. I vores tilfælde har det virkelig kun været en styrke, hvor rosenrødt det end lyder.

De to andre nikker ivrigt i takt.
Blå bøger
Julie R. Ølgaard:

Født 1981.

Uddannet på The Lee Strasberg Institute i Los Angeles i 2002.

Har blandt andet medvirket i filmene "Midsommer", "Råzone", "Himmerland" og "Kollegiet" samt spillet rollen som den myrdede gymnasieelev Nanna Birk Larsen i DR1's tv-serie "Forbrydelsen".

Tidligere vært på DR1's ungdomsprogram "Boogie" og nuværende vært på "Djævleræs" på TV 2 Zulu.

Neel Rønholt:

Født 1984.

Har blandt andet medvirket i filmene "Anja & Viktor", "Min Søsters Børn", "Råzone", "Efter Brylluppet", "Himmerland" og "Kollegiet".

Startede i 2007 på Statens Teaterskole.

Laura Christensen

Født 1984.

Blev landskendt som Taxa-Fie i dramaserien "Taxa" og spillede rollen som Mona i Lars von Triers "Riget". Siden har hun medvirket i blandt andet "Midsommer", "Lad de små børn", "Kongekabale", "Forbrydelsen" og "Råzone".

Er ud over "Dig og Mig" også aktuel i "Kandidaten", som har biografpremiere 29. august.
DB-IN: DIG OG MIG (Professionelle veninder) Billedtekst: Julie R. ...
DB-IN: DIG OG MIG (Professionelle veninder) Billedtekst: Julie R. ...
Foto: Carsten Lauridsen, Polfoto

Det man gemmer væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce