Det gode menneske - eksisterer det?

Papfædrene skiftes hurtigt ud med tilfældige mænd i denne sketch, hvor veganerpigen Sofie er helt døv overfor sin kødspisende papfar, der i første version er tolerant, i næste insisterende på at få Sofie til at spise kød og i tredie overgiver sig til de ikke-animalske madvarer. Foto: Iben Friis Jensen

Det gode menneske - eksisterer det?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som led i Svendborg Dage med Brecht summede Svendborg Bymidte i går med unge skuespiller-aspiranter, der i mindre og længere performances har arbejdet med teamet "Det gode menneske"

Svendborg: Nej, jeg er ikke noget godt menneske. Jeg møvede generende ind foran publikum i Svendborg Bycenter i bestræbelserne på at gøre mit arbejde godt nok. Og godt nok er slet ikke godt nok. Skulle i det mindste fotografiet have været godt, burde jeg have generet endnu flere.

Dilemmaerne omkring temaet "Det gode menneske" var i Oure Høj- og Efterskoles fire små performances i går, lørdag, i Svendborg Bycenter som del af Svendborg Dage med Brecht, noget stærkere end mit. Men alligevel absolut genkendelige spørgsmål, man altid kan stille sig selv: Hvornår er man et godt menneske? Hvornår er du god uden bagtanker? Hvornår er du god, uden at det gode også fører noget skidt med sig? Eksisterer det rene gode menneske overhovedet?

Svendborg Dage med Brecht
Søndag 25. februarKl. 11.30: Nye kortfilm om Det Gode

Kl. 13: Under Det Danske Stråtag

Kl. 16: Feministisk Salon

Kl. 20: Afslutning

se program på www.brechtfestival.dk
Belle og uhyret i deres berømte dans i slotssalen. Her omsat til et butikslokale i Svendborg Bycenter med konstante afbrydelser af skuespillerne, der knaokler for at forstå Belles forelskelse i uhyret. Foto: Iben Friis Jensen
Belle og uhyret i deres berømte dans i slotssalen. Her omsat til et butikslokale i Svendborg Bycenter med konstante afbrydelser af skuespillerne, der knaokler for at forstå Belles forelskelse i uhyret. Foto: Iben Friis Jensen

Bagtanken

Som f.eks. i det skitserede parforhold, hvor intentionerne bag den gode handling i virkeligheden var rendyrket egoisme. For hvorfor giver du din kone blomster? For at glæde hende - eller for at få noget igen... i stil med blomsterhandlernes reklameslogan: Husk hvad en buket blomster kan gøre.

Er man god, når man samvittighedsfuldt sorterer sit affald, kører i miljørigtig el-bil, men samtidig arbejder så meget, at man knap er mor for sin lille datter?

Er man god, hvis man undlader at spise kød og andre animalske produkter for at frelse miljøet og vor klode, men samtidig glemmer sin egen sundhed?

"I kulissen" venter resten af performance-holdet fra Oure Høj- og Efterskole. De unges dramalærer er Katrine Friis. Foto: Iben Friis Jensen

En fucking stor idiot

Eller hvordan var det egentlig lige med det gamle franske folkeeventyr, bedst kendt i Disneyficeret udgave: Skønheden og udyret, spørger de unge skuespillere i en performance i butikken WeCoverYou, hvor det farvestrålende tilbehør til de uundværlige iPhones og iPads på virkelighedstro vis illustrerer nutidigt kongerige.

For hvorfor er det egentlig at skønheden Belle forelsker sig i det grusomme uhyre, eftersom han jo bestemt ikke er god, men altid opfører sig som "en fucking stor idiot"? Og hvor er der en rigtig helt i den historie? Gaston, måske? Nej han dør. Helte dør ikke.

- Jamen indvender de to guitarister, som klimprer fra deres pladser op af salgsvæggen, vi sidder jo og spiller heltemusik til Gaston.

- Jeres fejl. Få skrevet noget ny musik til i morgen, kommanderer skuespillerne.

Fiktion og fakta

Og sådan veksler de fire performances mellem fiktion og fakta. Ved konstant at springe ud og ind af de små skuespil, der foregår på så umage steder som føromtale butik, ved Bycentrets café og foran Imerco i skarp konkurrence med den annoncerede information: "H&M udvider".

Det gør kæden nemlig denne lørdag middag med bor og vinkelslibere og andet elektrificeret værktøj, der opfordrer de unge skuespiller-aspiranter til at dreje stemmestyrken en tak for at overdøve. Til gengæld kvitterede publikum til loyalt at spidse øren og følge de gode sketches rundt i centret.

Også i Borgerforeningens teatersal samt på Harders var der unge skuespillere fra Svendborg B&U-teater, Svendborg Gymnasiums Dramahold og Ryslinge Højskole, som bød ind med nyskreven dramatik over temaet "Det gode Menneske".

Det gode menneske - eksisterer det?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce