Det Fynske Kunstakademi klemt

Det Fynske Kunstakademi på Brandts Klædefabrik i Odense er presset på flere fronter.
Foto: John Fredy

Det Fynske Kunstakademi klemt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det statsanerkendte Fynske Kunstakademi er presset på flere fronter. Grænsen er nået, mener stedets rektor, som frygter, at uddannelsesinstitutionen ikke kan følge med i konkurrencen længere.

Kunst: Selen er strammet helt ind.

Der mangler penge til at kunne følge med i den internationale konkurrence mod andre kunstinstitutioner, mens lærere forsvinder til mere attraktive stillinger.

Det er virkeligheden, mener rektor ved Det Fynske Kunstakademi Merete Jankowski, hvis institution mærker presset.

Sammen med Det Jyske Kunstakademi i Århus, som oplever et lignende scenarium, har Det Fynske Kunstakademi derfor i fælles front forsøgt at råbe Kulturminister Carina Christensen (K) op.

Desværre uden held, fortæller Merete Jankowski.

- Vi stillede spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt, at akademiet i København får en støtte fra staten, der er 40 gange større end vores støtte. Vi er præcis lige så gode, som de er i København. Vi lever op til de samme krav. Vores kandidater klarer sig ligeså godt, som dem i København, mener Merete Jankowski.

Akademierne i både Århus og Odense tilføres midler fra den kommunale kasse. Godt to millioner kroner årligt, lyder indskuddet i driften på, mens Kulturministeriet bidrager med cirka en mio. kr. pr. institution.

Til sammenligning bidrager staten med omkring 40,5 mio. kr. til Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, som dog har omtrent 200 studerende modsat godt 70 i Odense.

Selen spændt ind

I svaret tilbage fra ministeriet lyder det ifølge Merete Jankowski, at det ikke ønsker at bidrage med flere midler.

Af to grunde:

Dels fordi arbejdsløsheden blandt billedkunstnere er høj, mens bl.a. Det Fynske Kunstakademi startede i kommunalt regi, hvilket bør få Odense Kommune til betale de ekstra midler til Det Fynske Kunstakademi.

- Det strammer allerede til. Jeg arbejder selv det dobbelte antal timer, jeg får løn for. Det skal der til, for at opretholde mine forpligtelser som rektor på en forsvarlig måde. Det er svært at få det til at løbe rundt, siger Merete Jankowski om svaret. Hun tilføjer:

- Det er et spørgsmål, om vi på sigt er i stand til at tilbyde en kvalificeret uddannelse på det niveau, vi er på nu. Det handler om, at vi lever i en mere og mere internationaliseret tidsaæder, hvor de studerende gerne vil ud og rejse og skabe netværk, fortæller rektoren.

Derudover spiller kvaliteten af lærerstanden en stor rolle. Jo mere erfarne lærere, jo bedre netværk til gavn for de studerende.

- Lige inden jeg startede, fik vi ansat en god tysk kunstner som underviser med gode kontakter. Men hun stoppede igen, fordi hun kunne få det dobbelte i løn i udlandet. Det har stor betydning, at de studerende får gode kontakter og netværk. Derfor er vi afhængige af at have ansatte, som har gode netværk og et godt navn. Det har stor betydning for at kunne klare sig efter akademiet, at kontakterne til udstillingsstederne er i orden og kan inspirere, fortæller Merete Jankowski.

Hun frygter, at hendes institution vil sejle agterud.

- Et par mio. kr. ekstra ville gøre en stor forskel for os, siger hun.

I stedet må rektoren ud og finde midlerne via andre kanaler, selv om samarbejdet med Odense Kommune er godt, oplyser hun.

Det var ikke i går muligt at få en kommentar fra kulturrådmand i Odense Kommune, Anker Boye (S).

Det Fynske Kunstakademi klemt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce