Der er det med hr. Larsen

Selv om de fleste af Svend-Allan Sørensens bidrag til udstillingen "Jagten - på noget andet" viser tryk, hvor ord som fugle flagrer hen over papiret, så skulle Johannes Larsen alligevel være i centrum som en let genkendelig jæger.
Foto: Kim Rune

Der er det med hr. Larsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svend-Allan Sørensen er én af seks unge kunstnere, der vil fornyelse på Johannes Larsen Museet med udstillingen "Jagten - på noget andet".

- Der er det dér med hr. Larsen, som man ikke kan undgå her på Johannes Larsen Museet. Han var jæger og kunstner. Jeg er jæger og kunstner. Der er en kobling, hvor det er relevant for mig at tage ham ind. Men på en anden måde. Som en jæger, der jager noget andet end det, han gjorde. Sådan lyder det fra 34-årige Svend-Allan Sørensen, mens han springer rundt på gulvet i det rum på museet, hvor hans mange ordbilleder i går lå tæt - inden ophængningen.

Midt i det hele, blandt fugleflokken af små linoleumstryk med sentenser som "Birds are words" eller "Jeg tror på ensomme fugle", ligger ét eneste stort værk. Og det forestiller en jæger.

En jæger, som naturligvis er hr. Larsen himself.

- Billedet er en hilsen til Johannes Larsen, for det syntes jeg, der skulle være, når vi nu udstiller her på hans museum, siger Svend-Allan Sørensen og fortsætter:

- Hr. Larsen var nøgtern i sit forhold til naturen. Manden skød en edderfugl. Tog den hjem. Tegnede den i løbet af et par dage.

- Vibe (Bredahl, som også er med på udstillingen, red.) og jeg går helt anderledes til værks, når vi omgås naturen. Vi kigger ikke tilbage og ser, hvordan hr. Larsen gjorde det. Jeg hiver f.eks. fat i det sproglige og laver et værk, hvor ordene "Jeg tror på ensomme fugle" så at sige udgør billedet i billedet. For også ord kan blive til fugle, og fuglen er det dyr, der er bedst til at udtrykke følelser. Sådan nogle, der også ligger i de metaforer eller digtstrofer, jeg bruger.

- Måske er det, fordi fugle let kan slippe væk, at vi alle seks på udstillingen bruger mange fugle, lyder det eftertænksomt fra Svend-Allan Sørensen.
For at udstillingen på Johannes Larsen museet også får stemme, stiller Svend-Allan Sørensen en stor udstoppet og sort kalkun op i den store sal. Den bevæger hovedet fra side til side, mens den synger: Bird, bird, bird, bird is a word. 
 Man vil også kunne opleve en rødhals, der fløjter Internationale og en solsort råber:
For at udstillingen på Johannes Larsen museet også får stemme, stiller Svend-Allan Sørensen en stor udstoppet og sort kalkun op i den store sal. Den bevæger hovedet fra side til side, mens den synger: Bird, bird, bird, bird is a word. Man vil også kunne opleve en rødhals, der fløjter Internationale og en solsort råber: "I am an anarchist".
Foto: Kim Rune

Mange fugle

Sandt er det. Både Vibe Bredahl, Lise Blomberg, Peter Holst Henckel, Nicolai Howalt, Trine Søndergaard og Svend-Allan Sørensen har især fugle som motiv. Men hvad enten det er som fotos, tryk eller maleri, så handler billederne om noget andet end natur.

Midt i en tid, hvor man med et omvendt citat kunne sige: Det handler ikke om, hvad naturen kan gøre for dig, men om, hvad du kan gøre for naturen - ja, så har unge og yngre kunstnere i tiden kastet sig over problematikken.

Svend-Allan Sørensen siger:

- Jamen jeg sidder i et kolonihavehus i Bolbro og laver mine billeder. Det sker da, der kommer en solsort indover, men der er nok kunstnere, der har lavet fugle. Der er derfor nu grund til at gøre noget andet end det forventelige. Også på Johannes Larsen Museet.

- Derfor har Troels (Malthe Borch, museumsinspektør) og jeg også kurateret udstillingen, så vi fik de nutidskunstnere med, som vi vidste brugte naturen til at fortælle en anderledes historie end Johannes Larsen.

I kataloget til udstillingen uddyber cand.mag. Cecilie Høgsbro Østergaard dette udsagn i et forord og skriver:

"Naturen, ikke mindst kunstens forhold til den, er konfliktstof i dag. Skønmaleri er et bedrag, og kunsten skal afsløre, at naturen ikke er, som vi tror, men en psykologisk projektion, en kulturel eller politisk konstruktion, hvis ikke et rent sprogspil".

Mere præcist kan det ikke siges. Det er, hvad projekt "Jagten - på noget andet" handler om. Udstillingen vises fra 9. januar til 11. april, og den vil ifølge Svend-Allan Sørensen bringe en tiltrængt fornyelse i måden at udstille natur på.

- Det er på tide, at museet kommer videre, som han siger.

Der er det med hr. Larsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce