Der bliver ikke noget nyt køkken


Der bliver ikke noget nyt køkken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gymnasiepigen fra Midtfyn skrev engang noveller om det hele. Nu har hun skrevet en ungdomsroman og vundet en stor konkurrence hos Gyldendal. Præmien på 100.000 kr. skal bruges på at få skrivefred

Da Vibeke Bækkelund Lassen (34) gik i Rolfsted Skole, skrev hun noveller i stedet for fristil.

Da hun senere kom på Midtfyns Gymnasium, var det samme historie. Men i stedet for at ærgre sig over en tidligere elev, der gjorde alting til fiktion, kan de gode lærere på gymnasiet nu glæde sig såre: Deres gamle elev har lige vundet Gyldendals store ungdomsromankonkurrence med "Mit lorteliv - en kærlighedshistorie".

Bogen udkommer 21. august - og samme dato udløses præmiesummen på 100.000 kroner.

- Pengene skal ikke gå til et nyt køkken, men til at give mig fred til at skrive, siger den pædagoguddannede Vibeke Bækkelund Lassen i telefonen fra hjemmet i Sorø, hvor hun bor med kæreste og lille datter.

Den præmievindende forfatter, hvis manuskript vandt foran 100 andre, har skrevet altid og er i dag glad for, at hendes gamle lærere også gav hende lov til at forfatte sig igennem gymnasiet.

- Mine lærere var meget large og bakkede mig op. Men jeg turde ikke sende mine historier til skolebladet, for jeg troede ikke nok på mig selv. Mine karakterer var heller ikke særligt høje, siger Vibeke Bækkelund Lassen.
Vibeke Bækkelund Lassen hjemme i køkkenet, som ikke skal skiftes ud for pengene. De skal bruges til at købe tid til at skrive mere. privatfoto
Vibeke Bækkelund Lassen hjemme i køkkenet, som ikke skal skiftes ud for pengene. De skal bruges til at købe tid til at skrive mere. privatfoto

Piger der har det svært

Hendes egen barndom har "egentlig været lykkelig nok". Det er altså ikke derfor, emnet for vinderromanen er 16-årige Clara, der har det svært med en mor, som selv har det svært.

- Jeg har vist altid haft fokus på folk, der har det svært. Det er sikkert også derfor, jeg uddannede mig til pædagog, siger Vibeke Bækkelund Lassen

Hun skrev første kapitel af sin roman for et år siden, men opdagede så i januar 2008, at Gyldendal havde udskrevet konkurrencen med emnet "Kærlighed".

Det passede til det, hendes roman "Mit lorteliv - en kærlighedshistorie" skulle være.

- Jeg vidste, hvad Clara havde været igennem, og hvor hun skulle ende. Selve handlingen kom af sig selv. Da jeg besluttede mig for at sende ind til konkurrencen, blev det jo ret hektisk, fordi manuskriptet skulle være færdigt på fire måneder. Men det lykkedes åbenbart, siger Vibeke Bækkelund Lassen.

Smuglyttede til unge

Forfatteren måtte undervejs i skriveprocessen flere gange til København for at lytte sig ind til de nutidsunges sprog.

- Jeg kørte med bus og lod, som om jeg læste avis, samtidig med at mine ører blafrede af at lytte til det, de unge sagde til hinanden og måden, de gjorde det på, siger hun.

For godt nok foregår romanen i et set-up, der minder om en blanding af barndomsbyerne Ferritslev og Hudevad på Midtfyn, men 16-årige Clara vokser ud af nutiden.

- Der er ingen personer, der ligner nogen, jeg kender. Der vil altså ikke være nogen, der kan genkende sig selv. Jeg har taget lidt fra hver og puttet ind i bogen, siger Vibeke Bækkelund Lassen.

Hun er glad for, at præmiesummen nu gør det muligt at leve forfatterdrømmen ud i en periode.

- Er det noget, der holder? Eller er det bare noget heldigt, der skete, da jeg vandt Gyldendals konkurrence? Vi får se, siger forfatteren.

Stadig med gammelt køkken.

Der bliver ikke noget nyt køkken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce