Dengang i 1964

Foto: JENS NØRGÅRD LARSEN

Dengang i 1964

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NOSTALGISK: Lotte Wæver var 22 og rystende nervøs konferencier, da Danmark første gang afviklede internationalt Melodi Grand Prix

Det var i 1964, det var den 21. marts, og Danmark var for første gang vært ved det internationale Melodi Grand Prix, som blev afviklet i Tivolis Koncertsal. Pludselig kom en ung mand ind på scenen med et banner, hvor der stod: Boykot Franco og Salazar.

Lotte Wæver var 22 år grøn og havde studenterjob som speakerpige i Danmarks Radio, hun husker ikke helt, hvad der skete - ud over at kamereaet panorerede over mod hende.

- Jeg kan selvfølgelig tydeligt huske, at han kom gående hen over scenen i retning mod mig, men da lampen over kameraet blev tændt, kikkede jeg ind i kameraet, siger Lotte Wæver, der i dag underviser som lektor på Frederiksberg Studenterkursus. Seerne nåede ikke at opdage demonstranten, men det gjorde publikum i koncertsalen til gengæld.Kontrollørerne tog sig håndfast af den unge mand, der blev pacificeret. Senere fik han en bøde på 5000 kroner for at have optrådt med sit politiske budskab, der tordenede mod Spaniens og Portugals facistiske ledere, i øvrigt var det første gang Portugal medvirkede ved Melodi Grand Prix.

I den svenske bog Melodifestivalen kan man læse følgende: 'Den stakkels programværtinde Lotte Wæver blev synligt skræmt og stresset, men alligevel gennemførte hun resten af showet på samme professionelle måde som før optrinnet'.

- Episoden nåede ikke at påvirke ikke mig det fjerneste, griner Lotte Wæver, men rigtigt er det at hun også afviklede resten af eurovisonen professionelt, og det fik hun ros for - oven i købet af en forsmået vært.

Volmer Sørensen vraget

Efter den vel overståede euorovision var der nattefest, og hendes daværende kæreste måtte finde sig i at blive tituleret hr. Wæver. Inden festen fik hun det allerførste tillykke-telegram fra ingen ringere end Volmer-Sørensen. Året før, i 1963 havde han skrevet teksten til Otto Franckers pragtfulde melodi Dansevise, som Grethe og Jørgen Ingmann vandt med i 1963 i London.

- Det viser noget om mandens format, at han var den første til at sende mig et lykønskningstelegram. Han ville nemlig selv have været været konferencier, og han var meget sur over at han ikke fik lov, fortæller Lotte Wæver.

Hun blev valgt til opgaven, ikke alene fordi hun så godt ud, men også fordi hun med egne ord 'klarede sig hæderligt på engelsk og fransk'.

For meget glamour

Lotte Wæver forlod Danmarks Radio for at blive gymnasielærer, og siden har hun ikke set meget Melodi Grand Prix.

- Jeg synes, det er kommet helt ud af proportioner. Indholdet står slet ikke mål med formen, siger Lotte Wæver, der ikke bekender sig til al den glamour, der vil kendetegne Melodi Grand Prix i Parken den 12. maj.

- I forhold til den måde, man afvikler grand prix på i vore dage, var showet i Tivoli en meget lille forestilling, siger Lotte Wæver, som holder meget af den berømte melodi, der er skyld i al virakken i år

- Jeg så Brødrene Olsen vinde i fjor, og jeg kan godt lide deres melodi. Men det er heller ikke en typisk grandprix melodi, og jeg synes det er sjovt, at de kunne slå alle de andre glimmert-typer af banen, siger Lotte Wæver, der mener at mange af melodierne hurtigt går i glemmebogen på grund af deres kvalitet, altså manglen på samme. Det gælder dog ikke vindermelodien fra 1963.

- Jeg holder meget af Dansevise, det er en smuk melodi, siger hun.

I Danmark havde Bjørn Tidmand i 1964 vundet det nationale Grand Prix med Sangen om dig. Knap så godt gik det ham i Tivolis Koncertsal, han måtte højes med en 9. plads mellem Norge og Holland. I alt deltog 13 lande, og nummer ét blev den 16-årige italienske pige Gigliola Cinquetti, der smukt fremførte sangen Non Ho L'etˆ. Hun sang om, at hun var for ung til at blive forelsket, melodi og budskab gik lige i hjertet på juryen, der gav sangen 49 point, mens Tidmand måtte nøjes med fire efter datidens pointsystem.

Hvad skal Lotte Wæver lave 12. maj om aftenen?

- Jeg skal ikke i Parken, for jeg er ikke inviteret, men jeg vil se showet i tv, det tror jeg hele nationen vil, siger Lotte Wæver.

Dengang i 1964

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce