Den uskønne vej til fribyen


Den uskønne vej til fribyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af denne verdens forfulgte forfattere må affinde sig med at være forfulgt i et år til, inden Odense Kommune får taget sig sammen til at modtage vedkommende i 2011.

Som Fyens Stiftstidende skrev i går, har hverken Odense Kommune, Kulturministeriet eller den verdensomspændende ICORN-organisation nemlig gjort klar til, at en forfulgt forfatter kan flytte til byen i år, sådan som den oprindelige plan ellers lød på.

Efter sidste år budgetforhandlinger i Odense var der udsigt til, at en forfulgt forfatter kunne finde fred for sine bødler allerede i år. Efter års snak og nul handling fra blandt andre daværende Odense-borgmester Jan Boye og daværende kulturminister Brian Mikkelsen tog Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen affære under Odenses budgetforhandlinger. I 12. time lykkedes det at få omprioriteret penge, så Odense kunne indgå i den såkaldte fribyordning.

Så skulle man jo tro, at det derpå ville blive en smal sag at få en version af Anna Politkovskaja, Taslima Nasrin, Ayaan Hirsi Ali eller Salman Rushdie til Odense.

Men i den politiske og administrative Bermuda-trekant, som den internationale fribyordning tilsyneladende udgør, rider man ikke den dag, man har penge eller aftalegrundlag på plads. Der skal jo tænkes. Og overvejes. Og aftales. Og afstemmes forventninger. Og i mellemtiden er den forfulgte forfatter lige så ringe stillet som hidtil, men så må vedkommende jo passe på ikke at blive truet eller myrdet mere end højst nødvendigt, inden han eller hun får tilsendt en billet til Odense.

Vejen til fribyen har været uskøn, brolagt med smukke ord, men med bekymrende lidt handling. Derfor er det glædeligt, at der nu endelig er penge til en forfulgt forfatter.

Det er til gengæld bekymrende, at de store ord fra skiftende kulturministre og politikere endnu ikke er blevet til virkelighed. Ord som "ytringsfrihed" og "menneskerettigheder" og "forfulgt" handler i denne forbindelse ikke om personlig politisk branding, men om at sikre, at en forfulgt forfatter ikke ender med en kugle i kroppen. Det kræver ikke blot penge, men også betydelig politisk og administrativ handlekraft. Desværre er det kun Alex Ahrendtsen, der har handlet indtil nu.

Den uskønne vej til fribyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce