Den norske succes


Den norske succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Litteraturfestivalen i Middelfart åbner søndag - og her kan man bl.a. møde den norsk/danske succesforfatter Anne B. Ragde

- Da min danske onkel Palle fandt ud af, at jeg kaldte mig Anne B. Ragde, blev han sur på sit familienavns vegne. Jeg skulle i stedet kalde mig Anne Birkefeldt R. efter min danske mor og hans søster.

Der lyder et højt hæst grin i telefonen fra Trondheim og Anne B., som hendes fans kalder hende.

I Danmark kendes hun kun af få, men i Norge har hun slået alle salgsrekorder. Hendes trilogi, familiesagaen om brødrene Neshov på slægtsgården nær Trondheim, er trykt i langt over en million eksemplarer og udgivet i 18 lande. Og da serien sidste år blev dramatiseret i seks afsnit på tv, hagede det største antal seere nogensinde sig fast til skærmen.

Vandt over Forbrydelsen

- Ja, og så kan jeg da lige tilføje, at serien i lørdags vandt Prix d'Italia på Sardinien og dermed vandt over jeres tv-serie "Forbrydelsen", lyder det tilfreds fra Anne B.

Hun, der er lingvist og lektor, debuterede med en børnebog, da hendes søn var lille, fordi hun ikke kunne finde nogle ordentlige romaner til fireårige.

Det var i 1985, da hun var 28.

Siden er der kommet mange børne-, unge- og voksenbøger fra Anne B.'s hånd, men det var først, da slægtsromanen "Berlinerpoplerne" (2004), "Eremitkrebsene" (2005) og "Ligge i grønne enge" (2007) begyndte at udkomme, at det store gennembrud kom. I dag er trilogien den mest solgte i Norge nogensinde.

Mellem land og by

Anne B. Ragde bor midt i Norge - og midt i Trondheim. I et gammelt hus fra 1860, der endnu lugter af hestestald.

Det med hestestalden er vigtigt, for forfatteren føler selv, at hendes dna er splittet mellem et liv i byen og et liv på landet.

- Min mor var fra København og min far fra en gammel slægtsgård i de norske fjelde. Hvis jeg ikke var blevet forfatter, var jeg blevet skizofren, siger Anne B.

Lige præcis den splittelse er også karakteristisk for slægtssagaen, hvor de tre brødre har meget svært ved at finde ud af, hvor de hører til.

- De kommunikerer vældigt dårligt med hinanden, og det får store konsekvenser. For familien. For kærligheden. For sammenholdet.

- De når aldrig helt frem, fordi de ikke formår at give kærligheden ord, siger Anne B. og fortsætter:

- Jeg skriver ikke om nogen, jeg kender, men om en problematik, jeg kender: Kontrasten mellem by og land og synet på generationerne, siger Anne B.

Hun flyver til Kastrup lørdag og vil være at finde på KulturØen i Middelfart, når Trekantområdets Litteraturfestival åbner søndag kl. 13-17.

Her stiller hun op i selskab med Herbjørg Wassmo, Sara Stridsberg og Helle Helle og interviewes af Henriette Bacher Lind fra kl. 16.

Når "Ligge i grønne enge" udgives tirsdag på forlaget Rosinante, kan alle tre bind fås på dansk.

KulturØen, Middelfart, søndag kl. 13

Den norske succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce