Den blå kirke på Sydfyn


Den blå kirke på Sydfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KIRKEKUNST: Øster Skerninge Kirke er indvendig blå - en farve, der passer til engle- vingerne og de blå kjortler i færingen Tórbjørn Olsens moderne altertavle
Øster Skerninge Kirke på Sydfyn ligger hvid i alt det frodige grønne, men indvendig er den kalket blå.

Det er en blå, der passer meget fint til færingen Tórbjørn Olsens tre-fløjede altertavle, som blev indkøbt og opsat i forbindelse med en totalrenovering af kirken 2002-2003.

- Ved en renovering omkring 1870 gik den daværende ejer, grev Rosenørn Lehn til Hvidkilde, radikalt til værks i den gamle middelalderkirke. Alle spor efter kalkmalerier blev kalket over med blåt. Og lige præcis dén farve har vi fundet frem til igen sammen med Nationalmuseet, siger sognepræst Mogens Mye.

Han viser begejstret rundt i sin "nye" gamle kirke.

Den tager næsten pusten fra én med sin stærkt farvede altertavle, svagt rosafarvede bænke, nye placering af døbefonden midt i kirken og puslebord i våbenhuset.

- Vi var i menighedsrådet meget bevidste om, at vores altertavle skulle have et bibelsk motiv, men at den gerne måtte være moderne i sit udtryk, siger Mogens Mye.

Derfor så man først på Kurt Trampedach som en mulig kunstner, men fandt ham for outreret. Dernæst kiggede man på den mere traditionelle Bodil Kaalund, men heller ikke hendes forslag fandt nåde.

- Vores næstformand har boet fem år på Færøerne. Derfor kendte han billedkunstneren Tórbjørn Olsen, og da vi så billeder af to altertavler, han har lavet på Færøerne, blev vi begejstrede. De havde netop det forkyndende element og var abstrakte på en naturalistisk måde, som Mogens Mye siger.

Tre fløje, fire billeder

Tórbjørn Olsens altertavle består af tre fag med en "underligger" - eller prædella, som den korrekt hedder.

Til venstre ses kvinderne, som kommer til den tomme grav påskemorgen. Til højre viser englen, der spørger kvinderne, hvad de søger.

Midtermotivet forestiller den vantro Thomas, der insisterer på at røre ved Jesu naglegab for at tro på, at det virkelig også ér ham. Og idet han rører, farves hans kjortel rød som blod.

Forneden vises den grav-lagte Jesus. Stiv som det bræt, han ligger på.

Lukket i fasten

Når fastetiden oprinder i februar, bliver altertavlen lukket. Derved fremtræder der et nyt billede - af Jesus, der tornekrones af tre lændeklædte mænd på en stærk rød baggrund.

- Det er altid et stort ritual, når altertavlen henholdsvis lukkes og åbnes igen påskemorgen, siger Mogens Mye.

Han føler selv, han har fået en glad kirke efter renoveringen.

- Man bliver jo løftet op, når man kommer ind i kirken her. Det passer meget fint med det kristne budskab, siger Mogens Mye, hvis kirke ofte er rammen om større koncerter. Koncerter, hvor store kor kan få plads, fordi det efter renoveringen også er muligt at fjerne alterskranken helt.

Torbjørn Olsens altertavle har kostet menighedsrådet 250.000 kroner, og hele renoveringen beløb sig til 2,5 millioner kroner.

- Men uden en stor arv på 900.000 kroner fra præst Christian Morten Marker Jakobsen, som var født i Øster Skerninge præstegård, var vi nok ikke kommet så let i gang med planerne, siger Mogens Mye.

Den blå kirke på Sydfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce