De skændes som forfattere, men ikke som ægtefolk


De skændes som forfattere, men ikke som ægtefolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brian og Sanne Wind-Hansen fra Odense har haft stor succes med e-og lydbogen "H.C. Andersen-morderen", der snart udkommer også på papir. Selv om de indimellem har været uenige, er de blevet så glade for at være fritidsforfattere, at de er i gang med næste udgivelse.

Brian og Sanne Wind-Hansen er tydeligt glade for hinanden. Som alle elskende kan de lide at røre ved hinanden, de gør sig umage for ikke at afbryde hinanden, og smilene sidder løst.

Han er uddannet dramatiker og vant til at skrive og finde på historier. Hun er psykolog og vant til at forstå mennesker, og sammen har de forenet deres kompetencer i et nyslået og vellykket forfatterskab.

Det kunne lyde som den rene idyl, men det er det ikke, for selv om det har været sjovt, spændende og udfordrende på den gode måde, har det også været intenst og hårdt arbejde på den mindre gode måde, fortæller de. De har skrevet om aftenen, i weekender, i bilen og i snart sagt alle ledige stunder, og de har diskuteret og indimellem været stærkt uenige.

- Men når vi har skændtes, har vi aldrig taget konflikten med over i vores ægteskab, fortæller Sanne.

Det begyndte med en idé. Brian, der i årevis har været "besat" af H.C. Andersen, så midt i december forrige år, at streamingtjenesten Mofibo og Storytel, som udgiver e- og lydbøger, havde en konkurrence, hvor alle - både kendte og ukendte - kunne sende forslag til en krimiserie. Vinderen ville få den udgivet.

Brians idé kredsede om en morder, der var inspireret af H.C. Andersens eventyr. For Andersens forfatterskab er meget mere end de glittede og glade Disney-versioner af eventyrene. Andersen var også samfundskritisk med et skarpt øje for omgivelserne, forklarer Brian, der føler sig sjæleligt forbundet med ham.

- Samtidig syntes jeg, at det kunne være fedt, hvis der også var en kvindelig psykolog i historien. Derfor spurgte jeg Sanne, om hun ville være med til at skrive. Jeg troede, hun ville sige nej, fortæller Brian.

- Jeg sagde også til Sanne, at hvis vi sender ind, så vinder vi, erindrer Brian, der beskriver sig selv som en, der forventer succes og lever med nederlagene.

- Man skal ikke drømme om noget sammen med Brian, hvis man alligevel ikke ønsker sig det, for planer med Brian har det med at blive til noget, konstaterer Sanne.

Parret gik i gang. Sendte en synopsis og et første kapitel inden deadline 15. januar sidste år og vandt konkurrencen, selv om plottet med parrets egne ord var forfærdeligt, og synopsen stort set var ubrugelig. Men de fik styr på plottet, og da serien blev lanceret i januar i år, gik der kun godt et døgn, før de første positive anmeldelser fra lyttere og læsere tikkede ind.

"H.C. Andersen-morderen" lå på førstepladsen i ugevis hos Mofibo som den mest populære krimi og slog forfattere som Lars Kepler, Jesper Stein og Sara Blædel af banen.

- Og det var selvfølgelig fantastisk, siger Sanne.

Nu kan parret også glæde sig over, at historien også kommer som en rigtig bog. Forlaget People's Press udgiver den til efteråret.

- Det bliver fedt at kunne sætte den på hylden, siger Brian.

- Den ældre del af vores familie kan også bedre forstå en trykt bog. De kan godt have det svært med den digitale e-bog og lydbog-verdenen, siger Sanne.

H.C. Andersen-morderen
Hovedpersonerne er politiassistent Tom Kross og psykologen Dina Beck. Handlingen foregår på Fyn og sættes i gang en nytårsmorgen, da en tiårig pige findes myrdet i en baggård i Odense. Hun er frosset ihjel, og hendes lig er opstillet som et kunstværk - en detaljeret kopi af slutningen i "Den lille pige med svovlstikkerne".Det er ikke muligt at få at vide hvor mange, som har købt e- eller lydbogen. Men først i marts havde lydbogen på Mofibo alene fået 3139 kommentarer, e-bogen havde fået 746 kommentarer.

"H.C. Andersen-morderen" består af 10 afsnit og varer godt otte timer at lytte til. Efterfølgeren udkommer til sommer. Derudover er der planlagt en sæson 3.
Det er spil, der fylder reolen i hjemmet på Faaborgvej i Odense. Parret har ikke læst mange krimier, men har nu fået succes som krimiforfatter. Foto: Michael Bager
Det er spil, der fylder reolen i hjemmet på Faaborgvej i Odense. Parret har ikke læst mange krimier, men har nu fået succes som krimiforfatter. Foto: Michael Bager

Selvfølgelig på Fyn

Den langhårede gravhund Barney, der har gøet insisterende for ikke at blive overset, ligger nu stille under spisebordet i parrets hjem på Faaborgvej i Odense. Et mindre hus, de gerne vil sælge for at få mere plads. For mens Brian medbragte Barney til den fælles familie, fulgte en søn med Sanne, og siden har de sammen fået endnu en søn.

I det lyse hjem er der flere brætspil end krimier. Ikke blot fordi, ingen af dem har været store krimilæsere, men også fordi de elsker at samle på gamle brætspil. Sanne havde heller aldrig hørt en lydbog før, så parrets inspiration til "H.C. Andersen-morderen" kommer mest fra egen verden - og fra H.C. Andersen. Og ifølge Brian rummer alle hovedpersonerne elementer fra de to forfattere.

Handlingen i historien skydes i gang med mordet på en lille pige, som er frosset ihjel sammen med en håndfuld svovlstikker. Og derfra bliver det kun værre.

Den ene af hovedpersonerne er psykologen Dina Beck, som er en overbeskyttende mor og meget intellektuel omkring sine følelser. Den anden store hovedperson er politiassistenten Tom Kross, der nok har temperament, men som er blødere indeni, end man tror. De er begge singler og udfordret af svære følelser.

Det kriminaltekniske interesserer ikke forfatterne, vægten ligger på det psykologiske. Også når det handler om at forstå morderen.

- Der findes ikke monstre. Der findes mennesker, og der er altid en grund til, at mennesker gør, som de gør. Vi afklæder så at sige monsteret, siger Brian.

Handlingen foregår på Fyn, og nu bliver de to så ivrige, at de taler i munden på hinanden.

- Selvfølgelig skulle den foregå på Fyn. Det gør andre krimier jo ikke. Det giver også bedre mening at skrive om noget, vi kender. Og lige netop det, at vi skriver om Fyn, har givet vildt god respons, siger de blandt andet.

Det er også sådan, de skriver. Som ping, pong, bordtennisbold. Planen var, at Sanne skulle være stærkest på karaktererne og Brian på ordene, men det endte med, at når en af dem havde skrevet noget, røg det videre til den anden, som rettede og ændrede og sendte retur, og således fløj kapitlerne frem og tilbage mellem dem.

Billede og champagne fra parrets redaktør i anledning af, at
Billede og champagne fra parrets redaktør i anledning af, at "H.C. Andersen-morderen" nu også udkommer som bog. Foto: Michael Bager

Mere på vej

Brian og Sanne Wind-Hansen er godt i gang med en efterfølger, som bliver færdig til sommer. Tom Kross og Tina Beck bliver igen hovedpersoner, ligesom handlingen igen foregår på Fyn. Men i toeren er der ikke nogen H.C. Andersen-morder.

- Vi arbejder på den svære toer, som bliver bedre end etteren, siger Brian og griner højt velvidende, at mange toere i mange serier er svagere end etteren. Der kommer også en treer. Og hvem ved, måske mere, siger de.

"H.C. Andersen-morderen" varer godt otte timer at lytte til. Ambitionen er, at efterfølgere skal vare cirka 10.

For Brian er det nyslåede forfatterskab en gammel drøm, som er gået i opfyldelse, og succesen har givet ham "et euforisk kick" og lyst til mere. Sanne har samme lyst.

- Jeg havde ikke set det her komme i mit liv. Jeg tager med mig, at man aldrig ved, hvad der venter, siger hun.

Brian og Sanne Wind-Hansen: "H.C. Andersen-morderen", udkommet på Mofibo som e-bog og lydbog indlæst af Martin Greis-Rosenthal. Udkommer til efteråret som papirbog på forlaget People's Press.

De skændes som forfattere, men ikke som ægtefolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce