De sidste timer i Berlin

Ebba Mørkenborgs Berlin i krigens sidste dage var som dette, hvor en anden Røde Kors-sygeplejerske taler med medlemmer af et tysk redningshold efter et allieret luftangreb i februar 1945.
Foto: Polfoto

De sidste timer i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dramatisk historie om en dansk sygeplejerske , der arbejdede for Tysk Røde Kors under 2. Verdenskrig

Den meget alsidige filosof Peter Tudvad bor i Berlin, hvor han ved et tilfælde møder den tidligere sygeplejerske Ebba Mørkenborg. Hun arbejdede for Tysk Røde Kors under 2. Verdenskrig og opholdt sig i krigens sidste dage på et feltlazaret i en bunker i Berlin - få hundrede meter fra Hitlers sidste opholdssted.

Det er en dramatisk og samtidig intim historie. Tysk Røde Kors sorterede under SS, og efter krigen blev Mørkenborg sendt i fangelejr i Rusland. Før krigen voksede hun op i Tarm med en nazistisk far, og hjemme igen blev hun mistænkeliggjort og undersøgt af statsadvokaten.

"Sygeplejerske i Det Tredje Rige" rammer et sted mellem Lars Johanssons fine menneskeskildringer ("Signe", "Dancing Charlie") og filmen "Der Untergang". Den er grundig researchet og ret klassisk inden for sin genre. Og det er paradoksalt nok synd. For hvor mange skildringer fra dengang har vi efterhånden fået serveret på denne måde? Samtidig er bogen vældig lang.

Dens store styrke er Tudvads gode pen og en interessant og facetteret hovedperson med noget på hjerte. For alle os danskere, der af og til nyder cafeerne i Berlins lsd-distrikt eller sejler i solskinnet på Landwehrkanal, er bogen en kærkommen reminder om byens dramatiske historie. Men også om at få noget positivt ud af det umiddelbart udsigtsløse.

Den kan således fint læses af andre end sygeplejersker og læger. Men de kan nu også få udbytte af at læse med.

Peter Tudvad: "Sygeplejerske i Det Tredje Rige". 512 sider, 350 kr. Politikens Forlag.
Foto: Polfoto

De sidste timer i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce