Davinde-duo i strid medvind

Trine Lunau og Peter Sund har studiet The Farm på førstesalen i parrets hus i Davinde. Foto: Simon Staun

Davinde-duo i strid medvind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægteparret Trine Lunau og Peter Sund fra Davinde udsendte 23. marts albummet "Landet brænder". Duoen Lunau & Sunds femte album. Det er kommet til verden med hjælp fra et kuld af Danmarks bedste musikere samt et regulært verdensnavn.

Musik: Ægteparret Trine Lunau og Peter Sund har spillet sammen, siden de mødte hinanden i 1998 på musikkonservatoriet i Odense. Samspillet har indtil videre resulteret i tre børn og fem albummer, hvor det yngste familiemedlem på musikfronten netop er kommet til verden.

Albummet "Landet brænder", der udkom fredag 23. marts, er fundamentalt anderledes end parrets seneste udgivelser, som er henholdsvis et album med julesange sammen med gruppen Svøbsk og den akustisk funderede "Prinsen af bjerget".

- Den helt åbenlyse forskel er, at vi har et helt band med denne gang. Det begyndte med, at vi inviterede musikeren Palle Hjorth over for at høre de nye sange. Han bor tre kilometer herfra i Højby. Da han hørte sangene, tilbød han at være med på klaver og synthesizer. Det førte til, at vi også fik fat i nogle yderst kyndige trommeslagere, som har spillet lidt på skift, samt Bo Gryholt på bas. Det er virkelig endt som en drømmebesætning, siger Peter Sund.

Midt i indspilningerne fik han også lokket et decideret verdensnavn med på albummet, da perkussionisten Marcelo Woloski fra Snarky Puppy og Banda Magda sagde ja til at deltage.

- Han optrådte på Dexter med en portugisisk sanger. Jeg benyttede lejligheden til at spørge, om han havde lyst til at medvirke på et par numre, når han alligevel var i landet. Det ville han gerne. Det er ret vildt at have en musiker med af den kaliber. Faktisk er de danske musikere også alle sammen fra øverste hylde, må jeg hellere tilføje, siger Peter Sund.

- Vi har spillet sammen i snart 20 år og etablereret en intuitiv forståelse af hinandens timing. I den symbiose kan man godt komme til at lukke sig lidt om sig selv. Derfor har det været skønt at stå midt i et band og mærke, hvor meget man kan løfte musikken i fællesskab.

Har styr på egoet

At arbejde sammen med så kompetente kolleger har betydet meget for duoen Lunau & Sund, som kender hinandens spil til fingerspidserne.

- Vi har spillet sammen i snart 20 år og etablereret en intuitiv forståelse af hinandens timing. I den symbiose kan man godt komme til at lukke sig lidt om sig selv. Derfor har det været skønt at stå midt i et band og mærke, hvor meget man kan løfte musikken i fællesskab. Denne konstellation betyder også, at Peter kan slappe lidt af, fordi han normalt skal have styr på alt. På "Landet brænder" er ansvaret delt ud på flere personer og instrumenter, det gør en enorm forskel, siger Trine Lunau.

En fordel ved at spille sammen med topprofessionelle musikere er også, at de sjældent stjæler fokus.

- Man kan mærke forskel på de gode og de ekstremt gode musikere på et vitalt punkt. Både de to trommeslagere Jesper Elnegaard og Peter Dombernowsky samt Palle Hjorth har så meget styr på deres ego, at de formår at lytte og gøre det, der tjener sangen bedst. Og ikke, som man ser indimellem, det, som tjener den enkelte musiker bedst, siger Peter Sund.

Han roser også Palle Hjorth for at have en anden forståelse for, hvornår en sang er færdig.

- Det kan være vanskeligere for os at bedømme, fordi vi er fedtet så meget ind i den enkelte sang og dens tilblivelse. Der har han været god til at trække en streg i sandet og sige: "Nu er nok nok", siger Peter Sund.

Fordybelse uden for hjemmet

Selv om Lunau & Sunds musikalske partnerskab udspringer af kærlighed, er det få af parrets sange, som handler om kærlighed.

- Vi skriver forbavsende få sange om kærlighed, selv om det er et emne, de fleste sangskrivere fokuserer på. Det emne hviler et andet sted i vores relation end i musikken. Vi beskæftiger os mere med emner som, hvordan vi mennesker er sammen. Hvor meget sociale medier fylder i de fleste familier. Vi er også blevet en smule mere politiske i vores tekster, selv om det ikke er rendyrkede protestsange, siger Peter Sund.

- Teksterne handler også om at være moderne menneske. Og hvordan vi agerer med hinanden. Hvordan vi bruger eller misbruger vores tid. Vi er begge i begyndelsen af 40'erne og har mistet vores mødre for nyligt, så det sætter også nogle tanker i gang om, hvorvidt man bruger sin tid optimalt her nogenlunde midt i livet, siger Trine Lunau.

Parret står sjældent og snakker musik, mens de diskuterer, hvem der skal tage opvasken.

- Vi tager næsten altid væk for at skrive, fordi vi er nødt til at parkere alt det private. Det er svært at koncentrere sig, når man har to piger, som spiller violin, og en søn på seks, der tror, han er punkmusiker med sin guitar, siger Trine Lunau.

Derfor er halvdelen af de nye sange skrevet på Mallorca, mens en håndfuld er skrevet rundt omkring i Danmark og Sverige.

- Når man har så meget støj, som tre børn og en almindelig travl hverdag skaber, kan det være svært at finde ind til et sangskrivningsrum. Jeg tror kun, at ét af de nye numre er skabt herhjemme, selv om vi ofte spiller musik sammen. Her er jo instrumenter overalt, konstaterer Peter Sund.

Det kræver ro at fordybe sig. Den finder parret blandt andet i bilen, når de kører rundt til duo-koncerter.

- Det er sjældent, jeg får lov til at køre. Men Peter kan ikke både sidde bag rattet og spille guitar, så han har taget plads på passagersædet, når vi skulle være kreative. Vi har skrevet flere af de nye sange i bilen, og det er faktisk også ofte der, vi har tid til at høre andres musik. Vi har samlet en hel stak cd'er, som vi skal have med på turné den kommende tid, siger Trine Lunau.

Hul til nye lyttere

Radiolyttere er der mange af på de danske landeveje. Og de har faktisk været i tankerne, da "Landet brænder" blev skåret til.

- Palle Hjorth fungerer også som co-producer på albummet. Vi havde et ønske om, at sangene gerne måtte være mere radiovenlige, end tilfældet var på forrige album, "Prinsen på bjerget". Selv om nogle påstår, at radiomediet er ved at dø, betyder det meget for os at få vores musik spillet for et bredt publikum. Det har helt klart været en bagtanke, at det nye album skulle være spiseligt for en større målgruppe. Det har Palle hjulpet med at føre ud i livet, siger Trine Lunau.

Det kan være den tilgang, der har betydet, at første single, "Medvind", er blevet flittigt spillet på P5 samt en lang række lokale radiostationer.

- Vi kan mærke, at vi har fået hul igennem til nogle lyttere, som vi ikke har henvendt os til tidligere. Det kan vi kun glæde os over, siger Trine Lunau.

En sang til højskolesangbogen

Det er en evigt tilbagevendende diskussion, hvilken musikalsk kasse parret hører hjemme i, og hvem deres målgruppe er.

- "Hvad spiller I", er altid det første spørgsmål, vi får stillet, når vi kontakter et spillested. Jeg plejer at svare, at vi er mere påvirket af en amerikansk sangskrivertradition end folkemusikken eller spillemandstraditionen herhjemme. Vi har taget termen "nordicana" til os, fordi vi synes, det er en ret rammende beskrivelse af musikken. Americana med et nordisk twist, siger Peter Sund.

Teksterne skriver sig ind i en tradition, hvor de oplagte referencer er salmebogen og højskolesangbogen i særdeleshed.

- Vi har skrevet en sang, som vi håber en dag kan komme i betragtning til højskolesangbogen. Den hedder "Midsommer ved havet". De fleste danske midsommer-sange handler om, hvor smukt og lunt solen skinner om dagen, og hvor lyse nætterne er. Vi har skrevet en sang, der faktisk er mere reel, fordi den handler om, hvor røvkoldt, regnfuldt og dunkelt det næsten altid er til midsommer, siger Trine Lunau og ler.

Der er releasekoncert 2. april klokken 15 i Davinde Forsamlingshus.

Davinde-duo i strid medvind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce