For 21. gang uddeler Hans Christian Andersen Priskomité tre ærespriser på digterens fødselsdag 2. april

Ingrid Kristensen når knapt nok at tage telefonen, før hendes stemme bobler over af glæde.

Ordene næsten danser ud af røret.

- Tænk at en argentiner som mig får en pris for at fortolke H.C. Andersen. Jeg opfatter det som en anerkendelse af de fortolkninger, danserne og jeg har lavet, på trods af at jeg ikke er vokset op med H.C. Andersen på samme måde som danskere, siger hun og tilføjer, at hun - selvfølgelig - kendte historien om "Den grimme ælling", da hun var barn og boede i Argentina.

- Det betyder noget at få prisen af en komité, hvis arbejde er en hjerteting uafhængig af mode og folkestemninger, siger danseren, der har båret på hemmeligheden siden januar i år. Her blev hun ringet op under et studieophold i sit hjemland.

Skældud for HCA-arbejde

Siden 2002 har Ingrid Kristensen og hendes dansekompagni konstant beskæftiget sig med den fynskfødte digter. Selv om de har lavet forestillinger med andre temaer og fortolkninger af andre forfattere, har de konstant haft H.C. Andersen i tankerne.

- Det har hele tiden været fifty-fifty, så vi både arbejdede med ham og med noget andet, men vi har aldrig overvejet at stoppe med at bruge hans historier, siger Ingrid Kristensen.

Det har ellers langtfra hele tiden været let at fortælle omverdenen, at man beskæftigede sig med netop den digter.

Ingrid Kristensen fortæller, at i årene fra 2005 og frem til HCA Festivals start i 2013 fik hun næsten skældud for at fastholde arbejdet med digterens eventyr. Hun måtte ofte lægge øre til, at historierne var alt for gammeldags til at lave forestillinger efter, men lige så stædigt fastholdt hun, at der var masser af saft og kraft i dem.

Så når hun lagde nye fem-års planer for sit kompagni, blev hun ved med at holde fast i H.C. Andersens værker.

- Der er så mange flere historier at komme efter hos H.C. Andersen, at jeg slet ikke er færdig med at arbejde med ham. 42 af hans historier står faktisk stadig på min ønskeliste, afslører den kommende prismodtager og fortæller, at den næste historie, ensemblet tager under bearbejdning, bliver "Historien om en moder". Foreløbig er den tænkt som en soloforestilling.

Følelserne er moderne

Ingrid Kristensens begejstring for den danske digter betyder ikke, at forholdet til ham er ukompliceret.

- Det sværeste er at finde en relevant, samfundsaktuel og nuanceret fortolkning af den enkelte historie. Nogle gange er der flere lag i historierne, end vi dansere lige i første omgang er opmærksomme på, men så har jeg haft gode dialoger med min forhenværende underviser på kulturstudierne på universitetet, professor Johs. Nørregaard Frandsen, som har hjulpet os frem til andre lag, siger hun.

- Men jeg er generelt taknemmelig over, at de følelsesmæssige tilstande, H.C. Andersen beskriver, er så nutidige og moderne som for eksempel i "Skyggen".

Ud over Ingrid Kristensen modtager den tyske komponist Helmut Lachenmann og den franske oversætter Michel Forget æresprisen.

Hans Christian Andersens Priskomité uddeler i år tre ærespriser for 21. gang. Priserne uddeles på H.C. Andersens fødselsdag lørdag 2. april kl. 15 på Odense Teater.

Ærespriserne består hver af en kobberstatuette udformet som bogen "H.C. Andersens Mit Livs Eventyr" og er lavet af billedhugger Jens Galschiøt.

59 personer har siden 1996 modtaget ærespriserne for deres arbejde med digteren. Modtagerne fordeler sig i 12 forskellige lande over hele verden foruden Danmark.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.