Hvad ville De hellige tre konger Jesus - og hvad gemmer der sig bag labyrinten i Hesselager Kirke
I succesforfatteren Dan Browns "Da Vinci Mysteriet" følger professor Robert Langdon og kryptograf Sophie Neveu sporene, der fører til den hellige gral.

Bogen er kommet i 60 millioner eksemplarer på 44 sprog.

I den københavnske historieprofessor Axel Bolvigs første krimi, "Balthasars skrin", følger professor Anton Baltzer og gartnerdatter Eva Marie fra Egeskov sporene, der fører til det skrin, den yngste af De hellige tre konger forsøgte at give til det lille Jesusbarn. Sporene ender i Hesselager Kirke på Vestfyn.

Resume

Balthasars skrin:

Handlingen udløses af pave Benedikt XVI's tale i Køln august 2005. Her opfordres til en ny religionskrig mellem kristne og muslimer via en tolkning af De hellige tre konger Kasper, Melchior og Balthasars betydning.

Talen sætter gang i en international jagt på det skrin, Balthasar ville overrække Jesusbarnet i krybben. Den katolske kirke, muslimer i Vollsmose, journalister på al-Jazeera og BS-fonden i Hellerup går med i jagten - som ender blodigt. Bl.a. i Hesselager Kirke og på Egeskov Slot - men også på Bilkas parkeringsplads i Odense.

Bogen udkommer torsdag. Hvor mange eksemplarer, den vil blive trykt i, er uvist.

Axel Bolvig udnytter som Dan Brown de eksisterende kilder. Men hvor Brown genbruger i sandhedens navn, lader Bolvig alle steder læseren selv om at finde frem til kilderne og verificere historien. Eller det modsatte.

Overalt er der henvisninger til faktuelle hjemmesider. For noter - de hører til i fagbøger og ikke i krimier.

- Efter at have skrevet bogen kan jeg sige én ting med sikkerhed: Det har været nemmere at skrive mine 33 faglitterære bøger om kirker og kalkmalerier end det har været at skrive en krimi, siger Axel Bolvig.

Han bruger det bloddryppende plot i sin bog som baggrund for at formidle en af de mange myter, han er stødt på som forsker af kalkmalerier.

- Kirkerne i Danmark er vores kulturarv. De er enestående og fortjener at blive besøgt af mange. Min gennemgang af kalkmalerierne i krimien er mere spændende, end at nogen bliver slået ihjel. Men jeg har altid haft lyst til at skrive på en anden måde.

- Derfor krimi, siger Axel Bolvig.

Balthasars skrin på Fyn

- Middelaldermennesker kunne ikke læse. De havde heller ikke nogen bibel. Derfor er det forkert, når man tror, at de mange kalkmalerier i danske kirker udelukkende henviser til bibelen. Mange henviser også til almindelige myter, siger Axel Bolvig og peger op på hvælvet i Hesselager Kirke.

- Træskomalernes labyrint her i kirken satte min fantasi i gang. Og hvorfor malede han altid træsko i kirkerne?

- Spørgsmålet kan ikke besvares med sikkerhed. Men derfor er det da sjovt nok at lege med fantasifulde løsninger, siger Axel Bolvig.

Fyn i centrum

Den såkaldte Træskomalers kalkmalerier i 25 midt - og vestfynske kirker gjorde, at handlingen i Bolvigs første krimi kom til at foregå på Fyn.

Her er især Egeskov og dens labyrint i centrum. Men også gartnerboligen, Falsled Kro, den nu nedlagte pølsevogn i Kværndrup, kroen i Hesselager, parkeringspladsen ved Bilka, Kongens Have, Banegårdscentret - og Hotel Ansgar i Odense.

Alle steder har Bolvig fotograferet, og billederne bringes bag i bogen, hvor man også får at vide, at man får 20 procents rabat, hvis man med bogen i hånden vil overnatte på Hotel Ansgar.

- Jeg boede selv på hotellet, da jeg lavede research, og jeg spurgte flere af de lokaliteter, jeg bruger i bogen, om de ville være med i en sådan rabatordning. Kun Hotel Ansgar sagde ja, fortæller Axel Bolvig, der naturligvis også viser billeder fra Søndersø og Gislev kirker - og fra Hesselagergård.

- Kalkmalerierne, der forestiller De hellige tre konger bruger jeg som midler til at finde ind til gåden om Balthasars skrin. Lidt lige som Dan Brown også lader Robert Langdon og Sophie Neveu løse gåden om den hellige gral ved at tolke billederne, siger Axel Bolvig.

Supplerende materiale på www.balthasar.dk og på www.bolvig.info
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Uddrag fra bogen

Kalkmaleriernes Indiana Jones