Byrådsmedlem Alex Ahrendtsen (DF) glæder sig over, at fribyordningen er i hus
Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen beklager, at fribyordningen i Odense Kommune koster en stilling som litteraturkoordinator. Men det er et spørgsmål om benhård prioritering at finde den halve million kroner om året.

- Hvad skal man gøre? Være med til at forsvare ytringsfriheden eller have en litteraturkoordinator som Tomas Thøfner ansat, spørger Alex Ahrendtsen.

DF’eren var i sin tid med til at bevilge penge til stillingen som litteraturkoordinator, og han er enig med Litnets formand Jo Hermann i, at en litteraturkoordinator kunne have haft en central rolle i friby-projektet, fordi den nu opsagte Tomas Thøfner kunne have været med til at integrere den forfulgte forfatter i Odense. Men han fortryder ikke prioriteringen.

- Ytringsfriheden er under pres, og vi har en forpligtelse som demokrati til at være med til at værne om den. Det frie ord er civilisationens grundlag, siger han.

Ikke permanent asyl

Ifølge Alex Ahrendtsen kan Odense Kommune på den måde give sit bidrag til at værne om ytringsfriheden.

Han glæder sig derfor over, at det nu er lykkedes at få penge til projektet.

- Det ville naturligvis være gået stærkere, hvis nogle i byrådet havde været lidt vaksere ved havelågen, siger han.

Alex Ahrendtsen understreger, at der ikke er tale om asyl til forfatteren.

- Vi skal give et pusterum, men det er ikke et permanent ophold. Hvis det bliver det, så skal jeg være den første til at tale for at afskaffe ordningen igen, siger Alex Ahrendtsen.

Han mener i øvrigt, at både skoleelever og universitetsstuderende kan have godt af at blive mindet om, at det at kunne ytre sig frit ikke er en selvfølge. Og det kan en forfulgt forfatter være med til at sætte fokus på.

- Det giver jo alt andet lige mere gennemslagskraft, når det er et menneske, der rent faktisk har det inde på livet, siger Alex Ahrendtsen.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Digter: Skidt håndværk

Digter: Skidt håndværk

Forfattere må vente på husly

Forfattere må vente på husly

Fakta om fribyer