Charmerende veteraner

På sidelinjen er der fine præstationer af blandt andrer veteranerne Elith Nulle Nykjær, Leif Sylvester og Niels Skousen
Foto: Fredric Alm

Charmerende veteraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Var det ikke for den kraftige dosering af forudsigelighed, havde Nikolaj Steens road- movie været lige til at komme i godt jule- humør af

Det er ikke målet, men rejsen, der er vigtig.

Når vi sætter os i biografsædet til Nicolaj Steens sørgmuntre film om den midaldrende gammelholdsmålmand Vagn (Kristian Halken), som rejser med foldbolddrengene til firmafodbold i Gävle i Sverige, ved vi godt, at det er flintrende ligegyldigt, om holdet vinder den kamp.

Det handler om personlig udvikling og den modstand, Vagn møder på den forhindringsfulde vej gennem Sverige. Den mand, der kommer frem i sidste akt. Hvis han altså kommer frem.

For der er masser af stopskilte undervejs i Nikolaj Steens spillefilmsdebut, hvor han både som instruktør og manuskriptforfatter udforsker roadmovie-formatets muligheder. På en lidt uinteressant måde.

Lige ud ad landevejen

Dårlig er "Oldboys", med det efterårstriste Sverige som effektiv ramme om Vagns rejse, bestemt ikke, men det kan umuligt undgå at irritere, at vi et kvarter inde i filmen godt kan regne ud, præcis hvad der står på bundlinjen, når rulleteksterne sniger sig over lærredet akkompagneret af Tina Dickows flotte og stemningsfulde musik. Der, som et yderligere ankepunkt, desværre kommer til at fylde for meget undervejs. I hvert fald spoleres den ellers følelsesfulde og mærkværdigt afsnuppede begravelsesscene af den dominerende musik, der er så velproduceret, at Steen ikke har turde at holde igen.

Ellers snor filmen sig lige ud ad de svenske landeveje. Træmanden Vagn glemmes på en tankstation, hvor han render ind i vaneforbryderen John Strøm (Robert Hansen som for en gangs skyld er virkelig velvalgt i den type småforbryderroller, han vel efterhånden kan spille i søvne), der røver tankstationer for at kunne betale en dummebøde til rockerne hjemme på Nørrebro.

Resten af filmen strikkes godmodigt og en smule uopfindsomt sammen om forholdet mellem de to, mens de prøver at nå frem til Gävle, hvor gutterne skal spille mod et hold af gamle betjente.

Skulle nogen være i tvivl om, at det hele handler om sammenhold, fader/søn-forhold og familiefølelser, dukker den enlige moder Jeanne (Laura Christensen) op for at fuldende familieperspektivet. På sidelinjen ydes der fin bistand af veteranerne Nulle, Leif Sylvester, Ole Thestrup, Niels Skousen og Rasmus Bjerg, som rutineret finder den rette balance mellem det fællesskabsorienterede, vulgært brovtende (ingen fodboldkamp uden kraftig mandehørm) og det hyggeligt værtshusagtige.

"Oldboys", dansk/svensk, 100 minutter, tilladt for alle, men frarådes børn under syv år.

Premiere fredag i Biocity, Odense, Scala, Svendborg

Charmerende veteraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce