Bulldozere rager det forkerte ned

De originale vinduer blev pillet ud af rammerne i vinter, så blæsten peb ind, og embedsmændene fra Assens Kommune spurgte derfor ejeren, Arne Hviid, om han var i gang med en nedrivning. Den slags kræver en tilladelse, og fem dage senere bad han kommunen om lov til at rive huset ned - tilladelsen blev bevilget i sidste uge.
Foto: Sonnich Jensen

Bulldozere rager det forkerte ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gamle bygninger skæmmer landskabet

Landmændene sætter bulldozeren på kulturhistoriske bygninger, hvor de burde rage gamle svinestalde ned i stedet.

Det er meldingen fra arkitekt og lektor Jørgen Møller, som forsker i landdistrikter og bygningskultur på Aalborg Universitet.

Landbrugets rådgivningscenter i Skejby vurderer, at omkring 60 millioner kvadratmeter landbrugsbygninger er overflødige og fylder op, og de skæmmer landdistrikterne.

- Mellem 30 og 35 millioner kvadratmeter bygninger er så dårlige, at landmændene burde sætte en bulldozer på - og hellere i dag end i morgen. De står og forfalder og kan ikke bruges til noget som helst, siger Jørgen Møller.

Samtidig er de smukke firlængede gårde ved at forsvinde, fordi den type bygninger er blevet overflødige. Der er under 100 eksemplarer tilbage i Danmark, så denne del af den nationale bygningsarv er stærkt truet. Stuehusene får lov at stå, mens udlængerne rages ned. Det er ikke nemt at få en moderne mejetærsker ind gennem porten til en gårdsplads, som måske er 30 gange 30 meter.

- De er meget snævre i sig selv målt med nutidens alen, og de kan ikke bruges til noget i dag. Det bliver en slags museums-kulturarvs-ting, som ikke kan bruges til noget. Men det gibber i mig som arkitekt og tømrer, når jeg ser ind gennem porten til en pragtfuld, firlænget gård, siger Jørgen Møller.

Ifølge Jørgen Møller er problemet ikke de fredede bygninger, men alle dem, der - som den lille landarbejderbolig under Flenstofte Hovedgård - ikke er fredet.

Omvendt har Jørgen Møller også forståelse for landmændenes situation.

- De er nødt til at tænke økonomisk, og der følger ikke penge med til renovering. Der mangler lovgivning og ressourcer, siger Jørgen Møller.

Bulldozere rager det forkerte ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce