Brødrene Brandes var de rene djævle


Brødrene Brandes var de rene djævle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny debatroman virker postuleret

Da Michael Larsen i 2004 udsendte første bind i to-bindsværket "Den store tid", var der et ambitiøst opgør med Brandes-brødrene undervejs. Andet bind, "Stormen", bygger heftigt og storsvedende videre på Larsens foragt for brødrene og for den historieskrivning, som har sikret dem status som helte.

En interessant ambition, men skæmmet af en vredt insisterende form og for ubalanceret et forhold mellem fiktion og fakta. Anslaget, et mord på en gravid kvinde, er ellers fængende nok, og Larsen formår også at skabe en velduftende 1800-tals-atmosfære, der autentisk hensætter læseren i en anden tid. Men afmytologiseringen af Brandes-brødrene og afklædningen af det moderne gennembrud er svær at få til at spille sammen med krimiplottet - og til at fungere som litteratur i det hele taget. Detaljer om, hvilke djævle brødrene var, hober sig op, gentages og fiktionen lider skibbrud på et mindre bjerg af faktuel kedsommelighed.

Som debatroman er "Stormen" et overvejende forfriskende bud på en nylæsning af en kanoniseret periode, og som krimi er den også i passager elementært spændende. Men sat sammen virker de to spor postuleret, fremdriften mangler, og Larsens efterskrift er tæt på at være så ophidset agiterende, at nogen skulle overveje at give ham et kram. Andre vil nok nøjes med at håbe, at han vil skrive en krimi som "Slangen i Sydney" igen eller fremover vælge debatindlægget frem for debatromanen.

Michael Larsen: "Den store tid. Stormen". 295 sider, 249 kroner. People'sPress.

Brødrene Brandes var de rene djævle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce