Børnemordere på scenen

Claus Riis Østergaard (t.v.), Lennart Hansen (midten) og Githa Lehrmann er de eneste tre skuepillere på scenen i "Afmagt", som fortæller historien om to forældre, der blev barnemordere.
Foto: John Fredy

Børnemordere på scenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Teater placerer med stykket "Afmagt" publikum midt i afhøringen af en mor og en far, der har slået deres to børn ihjel.

Teater: I 1999 tjekkede et belgisk ægtepar ind på et hotelværelse i den belgiske by Aalst sydvest for Antwerpen.

Med dem var deres søn på syv år og datter på tre måneder.

Det blev begyndelsen på en af de mest makabre mordsager i Belgien, for forældreparret slog de to børn ihjel på hotellet. Senere forklarede de, at de gjorde det, fordi det var det bedste for børnene.

Men hvad får et ægtepar til at slå sine egne børn ihjel? Og hvad er det for en slags mennesker, der begår så frygtelig en forbrydelse?

Det tilbyder Odense Teater et indblik i, når det fra næste torsdag viser stykket "Afmagt".

I stykket står de to forældre, spillet af Githa Lehrmann og Claus Riis Østergaard, over for en forhørsleder, som skal til bunds i sagen. Lennart Hansen har både iscenesat stykket og spiller forhørslederen. Og der var noget bestemt, der tændte hans interesse for stykket om den makabre mordsag.

- Jeg synes, det var spændende at se på, hvad det er for nogle mennesker, som står bag sådan en forbrydelse. De er normalt begavede og altså ikke sindsyge, så jeg vil gerne få publikum til at tænke over, hvor der er paralleller mellem deres eget liv, og ægteparret i stykkets liv. Og måske få publikum til at tænke over, hvor de selv ville stå af, hvis de var i forældrenes situation, siger Lennart Hansen.

Hvis man tager ind og ser "Afmagt", bliver man som publikum placeret lige midt i handlingen. For i den ene ende af lokalet, der er bygget op som en retssal, sidder forhørslederen, og på den anden side af publikum står de to tiltalte. Og kulissen, som publikum er placeret midt i, skal være med til at drage folk ind i historien om forældreparret, der blev til barnemordere.

- På denne måde bliver publikum både gidsler og vidner midt i afhøringen af ægteparret. På den ene side er forhørslederen, der fungerer både som anklager, forsvarsadvokat og dommer, og på den anden side kommer ægteparret med deres svar og version af historien. Det er ikke meningen, at man skal have sympati for morderne, men jeg håber, man kan genkende nogle af deres menneskelige mekanismer fra sig selv, forklarer Lennart Hansen.

"Afmagt", danmarkspremiere på Odense Teaters Foyerscene 12. januar, spiller frem til 27. januar.
Lennart Hansen medvirker og har iscenesat
Lennart Hansen medvirker og har iscenesat "Afmagt".
Foto: John Fredy
Claus Riis Østergaard og Githa Lehrmann spiller et ægtepar, der har slået dets børn ihjel.
Claus Riis Østergaard og Githa Lehrmann spiller et ægtepar, der har slået dets børn ihjel.
Foto: John Fredy

Børnemordere på scenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce