Boganmeldelse

Det kan være svært at bunde i Bent Hallers metaforiske hav i ny børnebog.

Bøger: Undertegnede ved ikke rigtigt, hvad hun skal synes efter at have læst Bent Hallers børnebog "Den hvide konkylie". Eller om hun har forstået den - for at være helt ærlig. Men det er måske meningen.

For historien om to - for hinanden ukendte - halvsøskendes møde i en sangkonkurrence, hvor der bliver brugt beskidte tricks for at vinde hæder og ussel mammon, er viklet ind i symboler og metaforer, så enhver dansklærer vil klappe sig i hænderne. Her er nok at analysere og fortolke på. Mystiske delfiner, selvtænkende menneskeskygger og en magisk konkylie er nogle af de metaforiske genstande, som er udgangspunktet for en magisk og mytologisk fortælling med flere lag til fortolkning i temaer om alt fra jalousi, tab af uskyld, besiddertrang, magtbegær, undergang, kærlighed og retfærdighed. Det er lige ved, at "Den hvide konkylie" har potentiale til en freudiansk dybdeanalyse.

Et hav af symboler

Det er egentlig for så vidt befriende, at Bent Haller giver sin unge målgruppe mulighed for selv at læse mellem linjerne for at forstå især bogens voksne karakterers sande intentioner. En god træning til den virkelige verden. Det er der ingen tvivl om. Men alligevel er det, som om der går for meget metaplan i "Den hvide konkylie". For når den forsøger at favne så bredt, ender det med en uforløst følelse hos læseren, efter at bogens sidste side er vendt.

Og det er lidt ærgerligt, for det er gavnligt at træne sine analytiske svømmetag. Men det er træls, når læseren ikke kan bunde i havet af metaforer og symboler.

 

Bent Haller

"Den hvide konkylie"

164 sider

200 kroner

Høst & Søn

  • fyens.dk