Blodig bog om 18. april 1864


Blodig bog om 18. april 1864

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremragende historieformidling af Tom Buk-Swienty

Johs. V. Jensen sagde, at generationen efter Dybbøl var "Sønner af de slagne." Herman Bang talte om "Sårfeberen fra Dybbøl.

Der er heller ikke tvivl om, at nederlaget 18. april 1864 er den begivenhed i nyere historie, der har betydet mest for dansk selvforståelse.

Granastchoket lammede. Vi blev en småstat, bogstaveligt og mentalt, der lærte sig tilpasningens kunst.

Det er der op til dagen i dag skrevet digre værker om, senest Bo Lidegaards om dansk udenrigspolitik. Vi har også haft mange mindre udgivelser af dagbøger og breve, som danske soldater skrev fra fronten.

Men et egentlig historisk skildring, centreret om slaget den 18. april, sådan som den enkelte soldat oplevede det, har vi ikke haft. Det leverer forfatteren, journalist og lektor ved Center for journalistik ved Syddansk Universitet, Tom Buk-Swienty, med bogen "Slagtebænk Dybbøl".

Titlen lyder blodig. Det kaldte soldaterne de historiske banker, og blodig er denne bog. Den er blevet til på grundlag af breve og dagbøger og dansk og tysk arkivmateriale, skrevet af danske og tyske menige og af de store aktører: politikere og officerer.

Med elegante krydsklip og et flot billedmateriale er der tale om en levende, indimellem medrivende skildring. Selv det indviklede historiske forløb formår Buk-Swienty at gøre forståelig. Men stærkest står de gribende skildringer, som de enkelte soldater giver i deres breve og feltlægerne i deres beretninger.

Det er grum læsning. Dybbøl april 1864 var virkelig en slagtebænk, som soldaterne sagde. I langt højere grad end vi tænker, når vi taler om Dybbøl, var krigen et helvede, hæslig, blodig og brutal. Næsten 1000 lå på slagmarken den 19. april, 2500 blev såret, hvoraf mange senere døde.

Det er en beretning uden filter, vi får, ikke egnet for sarte sjæle. Og at katastrofen kunne være undgået, hvis politikere og hærledelse havde været opgaven voksen og ikke forblændet af en nationalromantisk sejsrus fra Treårs-krigen, gør kun læsningen så meget mere til en besk oplevelse. Og kalder på eftertanken.

Men læs bogen. Måske vil enkelte historikere finde den en kende kulørt. Dem om det. Der er tale om fremragende historieformidling.

Om Bogen

Tom Buk-Swienty: "Slagteblænk Dybbøl - 18. april 1864. Historien om et slag". 400 sider. 299 kroner. Gyldendal.

Blodig bog om 18. april 1864

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce