Blandt mågemumier

Kunstneren John Olsen udstiller 50 års arbejde på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

Blandt mågemumier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny udstilling er et fint indblik i kunstneren John Olsens virke gennem de seneste 50 år

Med den retrospektive udstilling "Kunsten at se" fejres John Olsens 70 års fødselsdag samtidig med, at cirka 50 års kunstnerisk arbejde belyses. Udstillingen medtager værker helt fra de fugletegninger, der fik kunstneren ind på akademiet og op til i dag.

Selve udstillingen er opbygget, så man først møder Olsens værker fra i dag og så langsomt bevæger sig baglæns.

Det har den klare fordel, at det fanger beskueren, fordi man ikke kan undgå at blive overvældet alene af størrelsen af værkerne. Det første rum indeholder f.eks. meterhøje tegninger af dødslignende fugle, der besidder en kraft i udtrykket, som det er svært at sidde overhørig, og som suppleres fornemt af skulpturen "Hvælvinger" i udskåret træ.

Det virker som om, museet fra starten har ladet de enkelte rum være med til at bestemme den kronologiske rækkefølge. Det fungerer godt, fordi det strukturerer udstillingen, og man kan dermed vælge at fordybe sig enkelte steder, frem for at blive tvunget frem til det næste punkt.

Det gælder f.eks. rummet, der mest af alt minder mig om gamle dages rædselskabinet, hvor både Olsens mågemumier og skabe med objekter er udstillet. Det er skræmmende godt sat sammen, og den undren, som både mumier og bananskræller afstedkommer, ændres snart til en forundring over den stadige eksperimenteren, som kunstneren giver sig i kast med.
John Olsen
John Olsen

Manglende plads og lys

Udstillingens omdrejningspunkt er Olsens udforskning af den natur, som har fascineret ham helt fra begyndelsen. Det træder særlig tydeligt frem, når man bevæger sig tilbage til kunstnerens første værker.

Desværre er det også denne del af udstillingen, som står svagest. En af årsagerne er, at de små udstillingsrum, som museet også er begavet med, ikke giver ordentlig plads og lys til værkerne. Det virker mærkeligt selvmodsigende at placere Olsens værker, som emmer af saft og kraft, på lange gange sparsomt oplyst. De ældre værker kommer dermed til at virke som et underligt appendiks til den nutidige produktion, hvilket jo ikke er meningen med udstillingen.

Samtidig kunne jeg have ønsket mig, at flere af Olsens fotografier var medtaget. I det omfattende værk forfattet af Erland Porsmose, som er udgivet i forbindelse med udstillingen, er der flere eksempler på Olsens evner som fotograf. Desværre er der kun medtaget ganske få eksemplarer på udstillingen. Det kunne have ydet et fint modspil.

Udstillingen fremstår dog stadig som et vidnesbyrd om en af dansk kunsts væsentligste bidragydere, som vedbliver med at udvikle sig.

Om udstillingen

Johannes Larsen Museet, Kerteminde: "Kunsten at se", værker af John Olsen. Til 17. august.

Blandt mågemumier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce