Bevaringsmand vil rive ned

De originale vinduer blev pillet ud af rammerne i vinter, så blæsten peb ind, og embedsmændene fra Assens Kommune spurgte derfor ejeren, Arne Hviid, om han var i gang med en nedrivning. Den slags kræver en tilladelse, og fem dage senere bad han kommunen om lov til at rive huset ned - tilladelsen blev bevilget i sidste uge.
Foto: Sonnich Jensen

Bevaringsmand vil rive ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Assens Kommune bad næstformanden i By og Land Vestfyn om at stoppe nedrivning af sjælden bolig

Næstformanden i bevaringsforeningen By og Land Vestfyn, Arne Hviid, tog i januar fat på at rive en sjælden landarbejderbolig fra 1800-tallet ned uden at have den nødvendige tilladelse fra myndighederne.

Embedsmændene hos Plan & Byg i Assens Kommune fik fra forbipasserende besked om, at vinduerne var pillet ud af den forfaldne, men i øvrigt bevaringsværdige bolig nær hovedgården og bad derfor i et brev Arne Hviid om at standse nedrivningen.

Den slags kræver en tilladelse, og fem dage efter - den 23. januar - søgte Arne Hviid forvaltningen om lov til at rive huset ned. I sidste uge fik han grønt lys af politikerne i miljø- og teknikudvalget i Assens Kommune trods protester fra Odense Bys Museer og sin egen forening.

Foreningens mål er at bevare kulturhistoriske bygninger på Vestfyn, og Arne Hviid står endnu som næstformand på foreningens hjemmeside. Han trådte dog i marts ud af bestyrelsen for at blive menigt medlem, men formanden for By og Land Vestfyn, Bente V. Nielsen, husker ikke næstformandens exit i detaljer.

- Det skyldes sikkert blæsten om hans hus, at han ikke er næstformand længere. Sagen er ikke særlig sjov, men vi har ikke magt til at gøre noget, konstaterer Bente V. Nielsen.
Assens Kommunes skrivelse til Arne Hviid.
Assens Kommunes skrivelse til Arne Hviid.
Foto: Sonnich Jensen

Vinduerne forsvandt

Hun blev i vinter klar over, at næstformanden havde pillet vinduerne ud, og dermed kom sagen op i bestyrelsen.

- Folk blev opmærksomme på, at vinduerne forsvandt, og vi drøftede sagen i bestyrelsen - og vi mente ikke, at det var en god idé at rive huset ned, det har en værdi, fastslår Bente V. Nielsen.

Forfald som en taktik

Den ydmyge bolig illustrerer ifølge bevaringsforeningen forskellen i boligforhold mellem godsejere og landarbejdere. De små bygninger i landskabet er ifølge Bente V. Nielsen vigtige, hvis man vil trække turister til - og foreningen vurderer, at huset sagtens kan ligge som en kulisse ved vejen til Helnæs.

- Udgifterne til renovering er i en anden størrelse, hvis huset bare skal gøres tæt på tag og fag, vurderer Bente V. Nielsen.

Forfaldet har ifølge Bente V. Nielsen stået på i en årrække, hvor Flenstofte Hovedgård dog har fået nyt tag.

Ifølge museumsinspektør Ellen Warring fra Odense Bys Museer lader ejerne ofte gamle huse forfalde i flere år, inden de søger om tilladelse til at rive dem ned, eller lader en storm vælte dem omkuld.

- Taktikken er at lade husene forfalde, indtil der ikke er noget tilbage. Dermed kan myndighederne blive nødt til at ophæve fredningen af de gamle bygninger, siger Ellen Warring.

Arne Hviid ønsker ikke at kommentere sagen over for Fyens Stiftstidende.

Bevaringsmand vil rive ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce