Begavet satire


Begavet satire

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han skriver bedre end Dan Brown, forfatteren til den allestedsnærværende "Da Vinci Mysteriet", men den 39-årige colombianer Santiago Gamboa kan ikke konkurrere med Brown, hvad angår underholdende plot.

Når det er nærliggende at sammenligne, er det, fordi "Bedragerne" også er en kulturhistorisk krimi, en genre, der har lange rødder, og som fik en renæssance med Umberto Ecos "Rosens Navn" og i de senere år har fået mange efterlignere.

En ydmyg skriver

Gamboa skriver om en blodig og dramatisk episode i Kinas historie, bokseropstanden, et folkeligt oprør mod udenlandsk, kristen indflydelse, der, selv om det blev slået brutalt ned, førte til kejserdømmets fald en halv snes år senere.

Inspiration til opstanden skulle ifølge Gamboa være et lyrisk, shamanistisk skrift af 1700-tals-poeten Wang Mian. Manuskriptet forsvandt efter oprøret, men dets ånd levede usvækket videre, og fra mange sider gøres forsøg på at finde det.

Nu er det fundet.

Fortælleren, en ydmyg skriver, der i øvrigt er død, sidder tålmodigt i en mørk lagerhal i Beijing og venter på, at den rette skal afhente det.

Den desillusionerede colombianske journalist, Salcedo, fatter ikke, hvorfor netop han er udset til opgaven.

Men andre deltager i kapløbet, bl.a. en ulidelig selvoptaget peruaner og en ældre, pedantisk tysk forsker med Kina som speciale.

Ved et tilfælde bliver de hvirvlet ind i intrigen uden at være klar over, at der er mere brutale spillere på banen, og snart flyver kuglerne om ørerne på dem.

Gamboa skriver, som nævnt, fortrinligt, og især hans satiriske udlevering af latinamerikansk, intellektuel macho er sand fryd, ligesom man ikke er i tvivl om, at han har gjort sit hjemmearbejde, når det gælder handlingens farverige men realistiske miljø.

Det gør det lidt nemmere at bære over med en skuffende slutning, der mere ligner et kompromis end et klimaks.

Begavet satire

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce