Arne anbefaler

"Navn ukendt" bragte Finn Søeborg tilbage som manden, der fik danskerne til at græde af grin.

Den vidunderlige humorist, Finn Søeborg var tæt på at få undertegnede smidt ud hjemmefra. Årsag: Jeg læste hans roman "Navn ukendt". Jeg lå i sengen og brølede af grin og kunne ikke lægge bogen fra mig. Ved halv to-tiden om natten rev min far døren op og råbte: Hold så kæft. Ellers ryger du sgu' ud... Så stak jeg far bogen og bad ham læse et afsnit. Han hylede af grin. Vi hørte en stemme inde fra soveværelset. Min mor råbte: Er I blevet sindssyge... Det var vi på en måde. For vi hulkede og brølede og gispede. Hold kæft hvor var den roman sjov.

Finn Søeborg debuterede i 1950 med romanen "Sådan er der så meget". En munter bog om Danmark i tiden lige efter krigen. En satirisk roman om et par unge mennesker, der under boligmangelen i København forsøger at finde et sted at bo - og om medarbejderne i det såkaldte Genopbygningsministerium.

Søeborg havde selv en fortid som medarbejder i Boligministeriet. Han og hans nære ven, tv-manden Otto Leisner blev aldrig trætte af at fortælle historier fra ministeriet. Og Søeborg begyndte så at digte videre. Han skrev om almindelige mennesker og deres besvær med "systemet" - og han gav danskerne det store, glade grin tilbage efter besættelsesårene. Op gennem 50'erne skrev han flere bøger, men efterhånden sneg der sig mere alvor ind i teksterne, end læserne brød sig om. Men så - i 1965 - kom "Navn ukendt" - og Søeborg var genfødt som humorist.

 

Leisner-parodien

Handlingen i "Navn ukendt" er banal, men kommer alligevel rundt om den kolde krig, international politik og menneskers håb om en bedre verden. Et fly styrter ned lige efter starten. Fordi en biskop er blevet suget ind i en jet-motor. En mand overlever. Han vågner på en mark, iført underbukser og ikke andet. Han har hukommelsestab. Og så kører historien ellers derudad med 180 km/t, indtil man 220 sider senere fuldkommen udmattet lægger bogen fra sig.

"Navn ukendt" er denne uges anbefaling. Det kan ikke gå galt. Den er mere effektiv end lattergas - og den er meget, meget billigere. Ikke mindst rummer bogen en vidunderlig parodi på en munter mand fra tv. Søeborg tager i den grad gas på den gamle ven, Otto Leisner - men det sker med en befriende humor. Og så skal det for god ordens skyld siges, at et par af Finn Søeborgs alvorlige bøger også er fremragende litteratur. Det gælder eksempelvis novellesamlingen "Ventesal for ikke-rygere" fra 1966 og romanen "Den frie købmand" fra 1972.

Søeborg var stærkt handicappet af diabetes, men hans humor kunne ikke knægtes. Han døde i 1992 i en alder af 76 år.

 

  • fyens.dk