Basunist med dirigentstok


Basunist med dirigentstok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INTERVIEW: Jesper Rosenkilde har flere musikalske kasketter. Han er symfoniorkestermusiker, leder af Odenses orgelkonkurrence og dirigent på Nyborg Vold
Til daglig har Jesper Rützou Rosenkilde sin plads på bageste række i Odense Symfoniorkester - sådan godt ovre til højre på messingrækken. Mange kender ham også fra orkestrets Grøntsagskoncerter, hvor han som konferencier erstatter basun med mikrofon.

Men det er langt fra hele hemmeligheden om den 41-årige musiker. Jesper Rosenkilde leder også Nyborg Harmoniorkester, han er dirigent på Nyborg Vold, og for fire måneder siden blev han leder af Odense Internationale Orgelfestival.

Jesper Rosenkildes fynske eventyr begyndte i 1987, hvor han spillede sig til jobbet som basbasunist i Odense Symfoniorkester. På det tidspunkt gik han stadig på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og han kunne sådan set godt have skippet resten af uddannelsen, for jobbet i Odense var "på livstid og med pension".

Alligevel søgte han overflyttelse til konservatoriet i Odense, hvor han afsluttede sin musikpædagogiske diplomeksamen, for undervisning har altid ligget ham på sinde:

- Allerede en måned inden jeg flyttede til Fyn, blev jeg ansat som dirigent for Nenia Brass Band i Kerteminde, fortæller han.

Efter en årrække med Nenia har han bl.a. dirigeret harmoniorkestret Vivace og Nyborg Jernbaneorkester. Nu er han dirigent for Nyborg Harmoniorkester - men har orlov for at passe Orgelkonkurrencen og Voldspillet.

Frodigt musikmiljø

Var det en tilfældighed, at det blev på Østfyn, Jesper Rosenkilde kom til at slå sine dirigentfolder, så var det med fuldt overlæg, at han, hustruen Birgitte og deres to børn bosatte sig i området:

- Der er et stort musikalsk engagement på egnen, og få andre byer af Nyborgs størrelse kan bryste sig af at have haft et bigband, en garde og to harmoniorkestre - på én gang. Med den kærlighed jeg har til musikken, betyder det meget, at mine børn får mulighed for at vokse op i nærheden af et musikalsk kraftcenter, et sted hvor musikmiljøet er frodigt og velfungerende, understreger han.

Afløste kollega

I 1996 overtog Jesper Rosenkilde jobbet som dirigent på Nyborg Vold efter symfoniorkesterkollegaen Peter Holling. Erfaringen med amatørteater havde Jesper Rosenkilde med sig fra København, hvor han havde været involveret i friluftsspil på Bellahøj og Kronborg. Så det var ikke en fremmed verden, han trådte ind i.

- Når bestyrelsen ansatte mig, tror jeg nu, at det hang sammen med, at jeg allerede på det tidspunkt var dybt involveret i musiklivet i Nyborg, siger han.

Men hvad får en professionel, klassisk musiker til at bruge sin sommerferie på Nyborg Vold?

- Forklaringen er ganske enkel: Det er smaddersjovt! Og jeg vil nødig undvære det fantastiske sammenhold og det sociale samvær, der er løftestang på Volden.

Lokal forankring

Som chef for 27 musikere er det Jesper Rosenkilde selv, der sætter holdet - og det gør han med kraftig skelen til lokalområdet.

- Jeg "importerer" ikke folk fra Odense, hvis der findes kvalificerede musikere på Østfyn, for jeg vil gerne sende det signal, at Nyborg Voldspil er forankret i det nære miljø.

Orkestret har kun fire øveweekender, inden sangere og dansere støder til, så det kræver et stort hjemmearbejde af musikerne.

- Selv om det er sjovt at være med, er det også hårdt arbejde for orkestret, så det kræver, at man hver aften finder resurserne til at gøre det hyggeligt at være sammen - også de aftner, hvor der er lidt for få tilskuere eller stemningen er en smule mat.

Regnvejrsaftnerne er ikke de værste at komme igennem:

- Nej, for så går der sport i at skabe en rigtig god forestilling - for vejret skal i hvert tilfælde ikke få bugt med os, griner han.

Vil gerne udfordre

Sammen med instruktøren Kurt Dreyer udgør Jesper Rosenkilde spydspidsen i instruktørteamet, og det er ingen hemmelighed, at de to har mod på at præsentere lidt mere progressive forestillinger.

- Vi prøvede med "Singing in the Rain" og "Hello Dolly", men måtte se i øjnene, at vores stampublikum hellere vil se forestillinger, de kender, siger Jesper Rosenkilde og fortsætter:

- Men det sætter ikke en stopper for vores lyst til at udfordre. Så jeg kan sagtens forestille mig, at vi sætter "Mama Mia" eller "Miss Saigon" op, når vi engang har det økonomiske fundament til det.

Foreløbig er sløret kun løftet for sæson 2005, der byder på musical af den velkendte og velgennemprøvede slags, nemlig "Show Boat".

Spørger man Jesper Rosenkilde om ambitionerne for Nyborg Vold, kommer svaret prompte:

- Vi vil være Danmarks bedste friluftsspil. Dét alle andre måler sig med. Men om det lykkes i år, må publikum afgøre, smiler han.

Basunist med dirigentstok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce