BS - TV - FOROMTALE - UGE 42 /RASMUSPVJAKOBSEN:


BS - TV - FOROMTALE - UGE 42 /RASMUSPVJAKOBSEN:

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

–- –- –-

Dette er en del af ugens tv-pakke. Herning Folkeblad, Fyns Amts Avis, Nordjyske Stiftstidende og Fyens Stiftstidende abonnerer på pakken - andre kan købe enkelte artikler ved henvendelse til DB - 33 15 46 01.

–- –- –-

Et land i forfald

Grønland kæmper med så massive sociale og menneskelige problemer, at det truer med at ødelægge samfundet. Ny dokumentar sætter fokus på magtmisbrug, korruption og nepotisme i et samfund på afgrundens rand

Af Rasmus P.V. Jakobsen

Dagbladenes Bureau

Der er usigeligt smukt, og mulighederne for postkortbilleder er uendelige. Men bag glansbilledet er råddenskaben altdominerende.

Alkoholmisbrug, omsorgssvigtede børn, tvangsfjernelser, selvmord og seksuelle overgreb er hverdag i Grønland. Næsten en tredjedel af alle grønlandske piger under 15 år er blevet seksuelt misbrugt - tallet for drenge er ni procent. En fjerdedel af Grønlands unge siger, at de har forsøgt at begå selvmord, og landet kæmper med nogle af verdens højeste selvmordstal.

DR1-dokumentaren "Flugten fra Grønland" beretter fra det kolde land mod nord, og fortællingen er både hård og ubarmhjertig. Seerne kan ved selvsyn opleve elendigheden, når politiet må tvangsfjerne børn og køre stærkt berusede 13-årige på politistationen - hændelser, der ikke er ualmindelige.

Den grønlandske vision

De sociale skel i Grønland er markante. Forskellen på rig og fattig er større end i USA. På toppen af det politiske liv sidder regeringspartiet Siumut (Socialdemokratiets søsterparti), og der har de siddet i alle de 30 år, Grønland har haft hjemmestyre. Lars Emil Johansen er en central figur i grønlandsk politik - har beklædt en lang række af de vigtigste poster i Hjemmestyret - og sidder i dag som grønlandsk medlem af Folketinget, medlem af Landstinget og medlem af Selvstyrekommisionen mellem Grønland og Danmark. Han er dermed en central figur i Grønlands samfundsudvikling. Han erkender, at solidariteten i det grønlandske samfund er forsømt de senere år, men mener ikke, at det står så slemt til. Og han har en klar vision:

- Frigørelse. Friheden. At sikre det grønlandske folk større frihed end at være underdanig over for et dansk udenrigsministerielt embedsværk, der har behandlet Grønland, som om vi er umælende mennesker, som om vi ikke er i stand til at tænke selv, siger Lars Emil Johansen, som simpelthen ikke tror på, at de veluddannede unge flygter.

-

Få selv syn for sagen, når "Flugten fra Grønland" ruller over skærmen onsdag den 24. oktober klokken 20.00 på DR1.

BS - TV - FOROMTALE - UGE 42 /RASMUSPVJAKOBSEN:

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce