At partere et lig


At partere et lig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Japansk krimi løfter sig over det banalt kriminelle

Den smukke og stille Yayoi kvæler en aften sin pige-, spille- og pengeglade mand i affekt. Snart efter er hendes tre kvindelige arbejdskolleger i gang med at partere liget og få det til at forsvinde.

Men lig forsvinder aldrig helt, ligesom de tilbagevendende tanker om forbrydelsen ikke stopper af sig selv. Og snart er både politi, en pengeudlåner og en tidligere morder på sporet af kvartetten.

Det lyder som handlingen i en banal kriminalroman, og det er "Ude" da på mange måder også. Alligevel løfter den kvindelige japanske krimiforfatter Natsuo Kirinos roman sig, fordi hun skiftevis udviser forståelse for og udstiller sine hovedpersoner, der er nederdrægtige, men også nogle stakler. For det er ikke nemt at være gældsat kvinde i et patriarkalsk samfund, hvor kvinder skal tie, se smukke ud og ikke tage natarbejde på en madpakkefabrik, mens mænd som en del af den sociale norm kan komme alt for sent og alt for beruset hjem.

Ligesom Dostojevskijs Rodion Raskolnikov lider Kirinos kvinder af den sygdom, der kaldes fattigdom. Og - som Raskolnikov - af en overdreven tro på, at de ikke bliver opdaget.

"Ude" er ikke vanvittigt velskrevet og uhyre udpenslet i sine volds- og voldtægtsbeskrivelser. Men den har suspense og et drive og et - for en dansker - lidt eksotisk snit, fordi det hele foregår på bunden af et Japan, der slet ikke er så fremgangsrigt endda.

Om bogen

Natsuo Kirino: "Ude". Oversat af Mette Holm. 519 sider, 299 kroner, People’sPress.

At partere et lig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce