Antennen: Udflytning som indflytning


Antennen: Udflytning som indflytning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Diskussionen om flytningen af statslige institutioner har bølget frem og tilbage. Ikke mindst historien om flytningen af Dansk Sprognævn til Bogense har vakt opsigt og er blevet anledning til utallige sproglige vitser om den fynske ged (ge') og andre besparende skabninger. Regeringen har forsøgt at gøre forandringerne spiselige ved at kalde flytningen en indflytning i stedet for at tale om udflytning. Man skal flytte ind et nyt sted, ikke blot flytte ud af hovedstaden. Det lille sprogpolitiske trick er nemt gennemskueligt, men det har måske alligevel noget for sig. Som en litteraturforsker, der har brugt en god del af sin ungdom på at flytte rundt efter jobs, kender jeg selv vanskeligheden ved at bryde op og flytte ud, og jeg forstår til fulde de medarbejdere, der er kede af deres børns skoleskift og ægtefællers vanskeligheder med at finde et job.

Men problemer er til for at løses, og måske er det ikke så tosset for en statslig institution at flytte ind i et miljø, hvor man bliver modtaget med åbne arme og velvilje. Hvis Dansk Sprognævn spiller sine kort rigtigt, har det alle muligheder for at blive et kæmpehit i Bogense, elsket og værdsat af alle borgere. Man kan ikke være i tvivl om, at der vil være langt større opmærksomhed omkring Dansk Sprognævn i Bogense og som en del af livet i byen og kommunen end på Frederiksberg, hvor der er et mylder af institutioner og offentlige virksomheder.

Men hvad med tab af kompetence og den eventuelt lange rejsetid for medarbejdere, der vil blive boende i København? Der er stærke fagkompetencer på SDU, man kan trække på og tilknytte, og mon ikke man kan indføre en eller to hjemmearbejdsdage ugentligt for helt uundværlige medarbejdere i alvorlig klemme? Jeg er som borger i Nordfyns Kommune sikker på, at der også kan organiseres en delekøreordning borgere imellem fra Odense til Bogense og retur. Vi er gode til at hjælpe hinanden herude i de mindre byer. Dansk Sprognævn i Bogense kan blive en del af levende forsknings- og læringsmiljøer på Fyn med nemt til at komme rundt i Danmark og rejse ud i verden.

Jeg har selv mange møder i København og bruger aktivt togtiden til at forberede mig. Desuden er jeg hjemme på min nordfynske adresse 1½ time efter, jeg har forladt Københavns Hovedbanegård. Det tager ofte længere tid at komme igennem bilkøerne mod Køge eller Nordsjælland. Når jeg taler med amerikanske kolleger, tror de, at jeg bor i udkanten af København, når jeg fortæller om min rejsetid. Det gør jeg heldigvis ikke, for Nordfyn er et af de dejligste steder i landet med masser af muligheder, og jeg fortryder ikke et øjeblik, at jeg valgte at flytte efter arbejde og flytte ind her.

Dansk Sprognævn kunne virkelig bringe sig selv i fokus og styrke sin position ved at se sin flytning som en indflytning på et sted, hvor Nævnet vil kunne få mange fordele af et nært forhold til borgere og institutioner og en status som en af kommunens prestigeinstitutioner.

Hvis Dansk Sprognævn spiller sine kort rigtigt, har det alle muligheder for at blive et kæmpehit i Bogense, elsket og værdsat af alle borgere.

Antennen: Udflytning som indflytning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce