Den nye Lillebælt Cabaret lægger ud med en varm, musikalsk og nøgen hyldest til Halfdan Rasmussen. Med digterens egne ord blev det en rejse gennem livet

Man fødes, man lever og man dør. Men nogle når at krybe ind i vore allesammens hjerter, hvor de lever videre. En af dem er Halfdan Rasmussen, der døde i 2002 - 87 år. I disse dage kan man opleve den store digters liv fortalt gennem hans rim i den nye Lillebælt Cabaret. Fra fødsel til alderdom. Fra barndommens glæde og ungdommens begær til dråbe-tisseri og gammelmands-forbitrelse.

Forestillingen "Livet er en morgengave" er en varm hyldest, men også en påmindelse om, at Halfdan Rasmussens verdenanskuelse fortsat kan og bør inspirere.

Det er skuespillerne Steffen Rode og Jytte Kvinesdal og pianisten Michael Salling, der tager os med på Halfdan Rasmussens livsrejse gennem godt 40 af hans tekster. De er begavet udvalgt og elegant bundet sammen af Jytte Kvinesdal.

Der er tekster, vi alle kender - fra Bennys brændende bukser i ABC'en til den lumre Snemand Frost, men der er også tekster, samfundskritiske tekster, vi ikke kender så godt. En velfungerede blanding af genkendelighed og nyt.

Syg af "skrumpealder"

Begyndelsen er svær. De to modne skuespillere agerer børn og virker en smule usikre, og det er først halvt henne i 1. akt, at de for alvor rører med en erindringserie af digte fra skoletiden. Fra da af er kvalitetskurven jævnt stigende. I 2. akt, hvor teksterne kredser om parforhold, hverdag og særligt de sene år i livet, glemmer vi os selv og fortabes i det halfdanske univers. Steffen Rode glider ubesværet og overbevisende ind i rollen som både søvnløs og syg af "Skrumpealder". Men Jytte Kvinesdal kan også - blandt andet som forpint og forspist i "Min mave". Begge skuespillere synger og taler tydeligt - ingen rim går tabt - og der er god variation. Fra humor til vemod, fra stille til stor.

Musiker Michael Salling akkompagnerer lydefrit og ubesværet, og han har komponeret velfungerende musik til mange af aftenens rim. Nogle i en sørgmunter tone, et i militant Brecht-stil, og andre med en glad lethed over sig. Dertil har han truffet et par frække, men velfungerende valg, som at bruge H.C. Lumbyes "Champagnegaloppen" til "Noget om strøm".

Scenografien er nøgen. To stole og et sort bagtæppe. Fordelen er, at fokus alene rettes mod musikken, de halfdanske ord og skuespil- præstationerne. Men lidt mere at kigge på havde givet beskueren visuel variation og skuespillerne støtte.

Om forestillingen

Set til premieren 26. februar i Strib Fritids- og Aktivitetscenter, hvor den blev genopført 27. februar og igen i dag 28. februar kl. 14.

Spiller igen i Lillebæltshallerne 4., 5. og 6. marts. Fredag og lørdag kl. 10, søndag kl. 14.

Medvirkende: Steffen Rode og Jytte Kvinesdal.

Musiker: Michael Salling
.
Idé: Steffen Rode og Michael Salling

Tekstvalg og sammensætning: Jytte Kvinesdal.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist og souschef på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis' kulturredaktion. Her beskæftiger jeg mig især med bøger og museer, men indimellem også med teater, film m.m. Jeg har været ansat i Fynske Medier siden 1990 og har blandt andet været redigerende, weekendredaktør, designchef og redaktionschef. Jeg bor i en landsby på Østfyn med mand og børn. Holder af både have og hav.