Andersens fortællinger smuldrer bort


Andersens fortællinger smuldrer bort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BLÆK: H.C. Andersens uvurderlige dokumenter og tegninger er truede

Danmarks nationalforfatter var eftertænksom på mange måder. Men ikke i valget af blæk! Det stenkulsblæk, som han anvendte, smuldrer derfor nu bort ord for ord. Derfor har museumschefen for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen, søgt Kulturarvsstyrelsen om 800.000 kroner til at forske i en ny teknik, der skal sikre, at man også i fremtiden kan studere de uerstattelige papirer.

- Det, der reelt sker med dokumenterne, er, at blækket bliver stenhårdt og kan perforere papiret. Når man så flytter dokumenterne, kan blækket simpelthen smuldre og falde af, fortæller Torben Grøngaard Jeppesen.

Ikke kun H.C. Andersen benyttede stenkulsblæk i den periode. Det var det alle nationale og internationale forfattere og digtere brugte. Derfor har det en vital betydning for alverdens museer, at man finder en løsning, så disse kunstskatte ikke forgår.

- Det har været et problem i årevis. Derfor har vi blandt andet sendt en kemiker og konservatoriemedarbejder til konference i Slovakiet, for at se på andre landes forskning, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Øget interesse

Det, forskerne forsøger at skabe, er en stabilisering, der sikrer, at dokumenterne ikke falmer og teksten stadig kan læses. Projektet er led i en flerårig ansøgning, der i de kommende år lyder på 300.000-400.000 kroner årligt, så man også fremover kan konservere de væsentligste værker.

Jubilæum betyder intet

H.C. Andersens 200 års jubilæum ligger som sagt for døren, men Torben Grøngaard Jeppesen tror ikke, at det faktum får nogen betydning for udfaldet af ansøgningen.

- Dette problem har efterhånden stået på så længe, at det ikke burde påvirke beslutningstagerne. Men helt ærligt tror jeg på den anden side heller ikke, at det lige frem skader os med en øget interesse omkring en af vores allerstørste forfattere, hvis værker altså trænger til at blive reddet, inden det er for sent, konstaterer museumschefen.

Kulturarvsstyrelsen forventes at svare på ansøgningen i løbet af januar måned.

Andersens fortællinger smuldrer bort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce