Dronning Beatrix åbner Rijksmuseet til orange festfyrværkeri efter 10 års renovering.

Tusindvis af mennesker var lørdag samlet uden for Amsterdams Rijksmuseum, hjemsted for Rembrandt van Rijns "Nattevagten" og andre hollandske mesterværker, da den hollandske dronning Beatrix erklærede museet genåbnet efter 10 års renovering.

Inden da var dronningen gået op ad en løber, der i dagens anledning var orange, og gennem et æresspalier af 13 orkestre fra hele Holland.

Ved indgangen til museet drejede den 75-årige dronning symbolsk en gylden nøgle, hvorefter et spektakulært fyrværkeri indhyldede museet i de hollandske farver rød-hvid-blå og orange.

Åbningen af museet er en af dronningens sidste officielle opgaver, inden hun 30. april overgiver tronen til sin ældste søn, kronprins Willem-Alexander.

Rembrandts store maleri er det eneste værk, der igen hænger på sin vante plads i det nyrenoverede museum. Maleriet hænger i et særligt æresgalleri sammen med værker af Johannes Vermeer og Frans Hals.

Mange andre af de kostbare malerier i samlingen, der rummer 8000 værker, er nu ophængt tæt sammen med andre beslægtede værker, møbler, sølv og keramik som en del af museets nye stil.

Der er allerede solgt mere end 75.000 billetter, skriver de hollandske medier, og museets personale forventer flere end 30.000 besøgende på åbningsdagen lørdag.

Administrerende direktør Wim Pijbes' ambition er, at alle hollandske børn får set "Nattevagten".

Renoveringen af museet har taget længere tid end beregnet og kostet langt mere end planlagt. Den samlede pris er 375 millioner euro (2795 millioner kroner). Overskridelsen er blandt andet blevet brugt til at sikre museet mod oversvømmelse.