Dansk Kunstgalleri i Vejle udstiller værker af Gerda og Einar Wegener, der er aktuelle i biografen for tiden

11 værker af kunstmalerne Einar og Gerda Wegener kan ses i Dansk Kunstgalleri i Vejle frem til 3. april 2016.

Einar Wegener er tilbage i rampelyset nu, hvor Hollywood-filmen "Den danske pige" fortæller hans historie som den første i verden, der får foretaget en kønsskifteoperation.

Men han er også tilbage i sin fødeby - på Dansk Kunstgalleri. Einar Wegener blev nemlig født i Vejle i 1882, og han var landskabsmaler og malede mange motiver omkring Vejle.

I 1904 giftede han sig med kunstmaleren Gerda Wegener (født Gottlieb), der fik stor succes med at male smukke, sensuelle damer og divaer klædt i den nyeste mode. Da Gerda Wegener i den forbindelse fik afbud fra en model, tog Einar Wegeners liv en ny drejning, for i stedet hoppede Einar i høje hæle og kjoler.

Han blev sin kones yndlingsmodel og kaldte sig derefter Lili Elbe. I 1930 fik Einer flere kønsmodificerende operationer, men døde allerede året efter på grund af de efterfølgende komplikationer efter en operation.

De udstillede værker kommer vidt omkring med motiver som Pont Royal i Paris, Ponte Vecchio i Firenze, badende kvinder i Cannes, og der er såmænd også en akvarel med motiv fra Rom, hvor parret kom.

Dansk Kunstgalleri viser værkerne torsdag kl. 15-20 og lørdag-søndag kl. 12-16. I forvejen er der en stor udstilling om Gerda Wegener på Arken, hvor også Einar Wegener er repræsenteret.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.