Marek Konarski fra Polen blev søndag kåret til Årets Fynske Jazzmusiker 2015 ved en koncert på Dexter i Odense

11-årige Marek Konarski sidder i musiklokalet og spiller blokfløjte med sin klasse. Da læreren begynder at tale, standser alle. Alle på nær Marek. Læreren er ikke begejstret for ulydigheden og hiver Marek op foran resten af klassen.

- Hvis du er så smart, så kan du også spille det, jeg finder i radioen, siger læreren og tænder for en vilkårlig radiokanal. Marek sætter fløjten til munden og gentager musikstykket.

- Den kendte du sikkert på forhånd, siger læreren og skifter radiokanal.

Marek gentager musikstykket på fløjten, og lærerens udtryk skifter.

- Det er en fornøjelse at have en elev som dig. Du bliver nødt til gøre noget ved musikken, lyder det fra læreren.

Sådan fortæller den nu 23-årige Marek Konarski om den tilfældighed, der gjorde, at han som knægt i den polske by Górzow Wielkoppolski tog musikken til sig. Han skiftede til saxofon, som han har spillet lige siden, og i går blev han hyldet som Årets Fynske Jazzmusiker 2015. En udnævnelse han er meget stolt af.

- Jeg er overrasket og enormt glad. Det er en stor motivation for mig, der lige har haft et par uger, hvor jeg havde det hele til genovervejelse, men så kom titlen, og jeg tænkte: "Wow, det er nogen, der ved, jeg findes". Jeg blev så glad. Nu vil jeg øve mere og presse mig selv hårdere, for nu har jeg et mål.

Kulturen er forskellig

Efter at have spillet i march- og bryllupsbands i teenageårene og fuldført den polske musikskole på rekordtid tog den da 19-årige Marek Konarski til Odense for at studere.

- Det ændrede mit liv. Kulturen og vanerne er så forskellige. I Polen arbejder man ud fra, at læreren altid har ret og er en stor autoritet. Derfor forventede jeg noget lignende, da jeg begyndte på musikkonservatoriet i Odense. Men læreren indledte første time med at sige: "Spil noget for mig", og bagefter snakkede vi en halv time, om hvad jeg gerne ville. Det var virkelig fedt, fortæller Marek Konarski.

Musik er om følelser

Selvom teorien er vigtig, mener Marek Konarski, at musik i mindst ligeså høj grad er et spørgsmål om følelser.

- Når jeg er vred eller ked af det, samler jeg mit instrument op, og du kan høre, hvordan jeg har det igennem musikken. Jeg prøver altid at være ærlig over for mig selv, når jeg spiller. Jeg tror, man nogle gange skal glemme teorien og i stedet udtrykke sine følelser. Selvom det er hårdt, siger han.

Han husker især en koncert, hvor han ud over at glemme teorien også glemte alt andet.

- Jeg spillede et job i Wroclaw i Polen og skulle spille solo i et nummer. Jeg gik i trance og vidste ikke, hvad der foregik. Jeg kunne ikke sige, om jeg spillede saxofon eller ej. Jeg kom til mig selv efter tre minutter og opdagede, at jeg stod midt på scenen og spillede. Mit hjerte hamrede, og bagefter kom de andre musikere og sagde, at det var en fantastisk solo, jeg havde spillet, men jeg kunne ikke huske den, griner han.

Marek har et klart mål. Han håber at kunne være til inspiration for andre og få lov til at udkomme med sine egne idéer.

- Jeg vil gerne spille koncerter over hele verden og invitere musikere med, som jeg kan lide. Spille min egen musik og ikke det, folk forventer. Jeg vil være original og genkendelig, slutter han.

  • Praktikanter

    Af:

    Journalist på kulturredaktionen. Dækker primært film- og comedy-stoffet for Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Oprindeligt fra Thy og har læst på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, inden jeg rykkede til Odense.