Årets citater: Sagde de det? Ja, det sagde de!


Årets citater: Sagde de det? Ja, det sagde de!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturredaktionen har samlet yndlingscitater fra årets interviews. Her er lidt at tænke over.

Hvis du klikker på navnene, vil du kunne genlæse artiklerne:

Punkpoeten Patti Smith forud for koncert i Danmark: "At være barnlig handler om at være entusiastisk. Om at spekulere over, hvordan alt hænger sammen. At kigge på månen og fundere over, hvorfor den er meget større i dag end i går. At gå i skoven og finde en svamp, man aldrig har set før. At åbne en bog, man aldrig har læst før. Hver eneste dag hele livet sker der vidunderlige ting. Jeg er ikke blind for, at der også sker forfærdelige ting hver eneste dag. Men det er de vidunderlige, der holder os i kontakt med vores barnlige uskyldighed."

Musiker Robert Plant i forbindelse med sit nye soloalbum "Carry Fire": "Hvis man skal have en jordisk chance for at forholde sig kritisk til noget, kræver det fakta. I stedet for fakta har vi fået serveret kaos i medierne. Nu skal vi bruge tid på at bekymre os om brexit, mens vi i virkeligheden burde fokusere på klimaproblemer og andre mere presserende udfordringer."

Musiker Søren Huus i anledning af sit tredje soloalbum "Midtlivsvisen": "Den mandlige krop er pludselig udsat for den kritik, som har været rettet mod kvindekroppen i årtier. Jeg har sjovt nok aldrig været så komfortabel i min krop, som jeg er nu. Derfor var det heller ikke voldsomt grænseoverskridende at tage billedet eller se det færdige cover til mit nye album. Det var til gengæld grænseoverskridende at modtage et billede fra nogle fans, der havde hængt plakaten op i deres skur ved siden af plæneklipperen."

Musiker Sebastian i anledning af sit 30. studiealbum "Sange om drømmescenariet": "Under de mange forskellige konflikter de seneste 20-30 år har jeg ofte tænkt: "Hold kæft, hvor vi mangler John Lennon til at komme og smække nogle ordentlige, internationale fredssange på bordet. Det kan godt være, de ikke ændrer så meget. Men det kunne give folk troen på, at vi sammen kan ændre noget. Det har en tendens til at gøre det hele lidt mindre forfærdeligt."

Close up of handmade paper for background

Forfatter Knud Romer om sit erhverv: "At være forfatter i dag er at tilhøre pjalteproletariatet. Indholdsproducenten - altså mig, forfatteren - tjener intet. De gør de andre led, forlaget, trykkeriet, reklamebureauet, distributøren, boghandleren - og ikke mindst kulturminister Mette Bock. Hun og hendes fæller i Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er ved at udhule kulturlivet med filosofien om ikke at ville betale til det, der ikke kan klare sig selv økonomisk".

Sanger og skuespiller Lisa Nilsson om sin filmrolle i "Gud taler ud" : "Når jeg ser mig rundt i min vennekreds, er det egentlig aldrig særligt åbenlyst, hvorfor to mennesker elsker hinanden. Jeg har en veninde, som engang mødte en mand fra en "funktionel" familie ... Helt mærkeligt og svært at forestille sig ... Alle familier har vel dysfunktionelle punkter ..."

Koreograf Sofie Christiansen, s'Art Danseteater, om forestillingen "Pænt/Grimt", Sukkerkogeriet: "I samfundet er der en tendens til, at der ikke bliver plads til mangfoldigheden. Vi bliver for ens. Unge mennesker presses af staten til hurtig proces, til hurtigt at vælge uddannelse og blive dér resten af livet. At nosse rundt og bare være menneske er der ikke plads til. Uvægerligt vil det ende i uforløsthed."

Billedkunstner Asmund Havsteen-Mikkelsen om udstillingen "Scenario" i Galleri DGV, Svendborg: "Den hårde kalkule i nyt byggeri tager ikke hensyn til, at arkitektur tager tid. Et byggeris venlighed ligger i proportioner og materialefornemmelser. Det handler om farvesætning og om at have udsigt til noget grønt. Men det drejer sig også om at skabe huse med skævheder og detaljer, så du kan være der med din uperfekte krop. Den strenge orden er computerskabt og virker fremmedgørende og uhyggelig".

Billedkunstner Ann-Lisbeth Sanvig om udstilling i Galleri Weber, Svendborg: "Jeg er blevet 53 år og har spekuleret over, hvor aldersfikseret samfundet er. Rent biologisk udskiller kvinder efter overgangsalderen en duft, der signalerer, at vi ikke er fertile mere, men jeg vil ikke finde mig i, at vi så ikke længere tillægges en seksualitet. Den forsvinder jo ikke".

Filminstruktør og forfatter Mikkel Starup om sin film, "Klintekongen": "For 150 år siden var vætter og alfer reelle væsner. Ikke alle kunne se dem, men ingen var i tvivl om, at de var virkelighed. I dag er man meget optaget af de objektive kendsgerninger, og kan væsnerne ikke ses, måles og vejes, bliver de affærdiget som fantasi. Men hvis man f.eks. forelsker sig i et andet mennesker, er det jo også en følelse, som dårligt kan beskrives objektivt. Men virkelig - det er den!"

Close up of handmade paper for background

Luca Berti, italiensk kunstfotograf, som bor og arbejder i Danmark: "Før i tiden havde hver landsby sin egen identitet. Jeg drømmer om den verden - det var ikke paradis, men det rummede nogle værdier, vi har mistet, og som jeg idealistisk set savner. I Norge er der stadig folk, der bor på deres slægtsgård og bærer gårdens navn, men det findes stort set ikke mere i Danmark."

Claes Bang, skuespiller, i forbindelse med forestillingen "Byen" på Odense Teater: "Mister vi vores arbejde, føler vi os identitets-, funktions- og værdiløse. Vi har en følelse af, at der bliver set skævt til den, der ikke bidrager: "Du er nødt til at gøre din del."

Caspar Vang, filmskribent og oldtidsnørd: "Oldtiden er vigtig som inspiration for vores fantasi - hvad gjorde man dengang for at få livet til at fungere? -, og fordi den giver os viden om, hvor vi selv står og mulighed for at tænke over, hvad vi selv efterlader til nogen om 5000 år."

Marianne Klint, leder af Teater Momentum i Odense: "Generelt lever vi i en tid, hvor folk har brug for at have mødesteder med levende mennesker, som er afhængige af hinanden."

Close up of handmade paper for background

Forfatter Kirsten Thorup om sin roman "Erindring om kærligheden": "Jeg har meget respekt for velfærdsstaten. Men jeg kan ikke lide den inddeling af vindere og tabere, der kom i 1990'erne. Der kom en forvrængning i måden, vi opfatter samfundet og hinanden på. Det er som bekendt nemmere at give end at modtage, men det kan være meget svært at håndtere, når et forhold ikke er lige. Måske er det en af grundene til, at der er kommet sådan en nedladenhed over for dem, der har brug for støtte. Vi har mistet empatien for hinanden. "

Jesper Wung Sung om sin roman "En anden gren", der handler om hans kinesiske oldefar: "I al god litteratur er der et budskab om rummelighed og en vej til større menneskeforståelse. Det kræver empati at skrive sådan en roman, men det kræver også empati at læse den, og hvis jeg kan opnå, at læserne reflekterer over egne valg og forhold til kærligheden, bliver jeg glad."

Forfatter Jesper Stein i interview om sin nyeste krimi "Papa": "Det er et kæmpe problem for udviklingen, at der er så mange kvinder, der er enige med majoriteten af mænd om, at det går fint, og at vi i Danmark har ligestilling. Det har vi ikke. Der foregår en masse ting på arbejdspladserne - og her tænker jeg ikke så meget på løn, men på hele den omgangsform, der er. Hvis man som kvinde ikke har oplevet diskrimination, er man enten stum, døv eller blind eller har levet et meget tilbagetrukket liv."

Forfatter Dan Brown i interview om sin nyeste roman "Oprindelse": "Hvis jeg har magt, vil jeg håbe, at den ses som den slags magt, en god lærer har. De bedste lærere fortæller deres elever, hvilke spørgsmål de skal stille. De giver dem ikke svarene. "

Close up of handmade paper for background

Keramiker Esben Lyngsaa Madsen i anledning af jubilæumsudstilling på Clay: "Jeg er taknemmelig for livet igennem at have fået muligheden for at arbejde med dét, der interesserer mig, men lad være med at kalde det for min hobby, som nogle ind imellem kan finde på. Det her er et hårdt arbejde, som vi går meget alvorligt til værks med."

Filmmanden Peter Aalbæk om Lars von Trier i forbindelse med Trier-udstillingen på Brandts: "Om han bliver folkelig? Er han ikke allerede det? Han er nok den instruktør, som flest danskere kender navnet på, så på den måde er han folkelig. Vi har set ham påklædt og afklædt, og vi har set ham - som den første nogensinde - blive smidt ud fra filmfestivalen i Cannes for at blive erklæret persona non grata - samme sted, som han modtog Guldpalmen. Han har betydet enormt meget, han er uden sammenligning den, der har betydet mest for dansk film og tv-serier, for uden "Riget" havde der ikke været nogen "Borgen" eller "Forbrydelsen"."

Billedkunstner Erik A. Frandsen forud for sin udstilling "Haiti" på Brandts: "Det er meget mere intimt for mig at bruge ord, for jeg er jo ikke forfatter - og det er jeg heller ikke efter denne udstilling. "

Close up of handmade paper for background

Årets citater: Sagde de det? Ja, det sagde de!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.