25 år som D-A-D's femte medlem

Se billedgalleri
Rockgruppen D-A-D kan fejre 25-års-jubilæum, og nu har bandets "ukendte" femte medlem begået en dokumentarfilm om op- og nedturene på rockens landevej.

25 år som D-A-D's femte medlem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torleif Hoppe har fulgt D-A-D siden den spæde start. Nu har han lavet en dokumentar om bandet.

Grønne, solfyldte marker farer forbi på den anden side af bilruden.

I bilen sidder D-A-D's bassist Stig Pedersen. Vinden vifter i hans lyse hår, mens han skiftevis kigger på vejen og på passagersædet. Det har været svært at lægge flasken på hylden denne gang, fortæller han.

- Jeg var ved at græde i Netto, fordi køen var for lang. Jeg kunne slet ikke styre mine følelser, siger han til kameraet ved siden af.

Bag det sidder Stigs barndomsven Torleif Hoppe. Han har turneret med D-A-D i det meste af bandets levetid. Alligevel er det kun de færreste, der kender ham, for han har aldrig stået på scenen. Til gengæld har han bag scenen stået for blandt andet lys, scenografi, musikvideoer, merchandise og bandets legendariske kendetegn, kohovedet.

Tilbage i bilen udbryder Stig Pedersen: nej, nej, nej, mens han forsøger at tørre øjnene ved at vifte med sine solbriller.

Episoden i bilen er ikke bare en samtale mellem de to barndomsvenner, Stig Pedersen og Torleif Hoppe. Den er også en scene i en dokumentarfilm om D-A-D, som Torleif Hoppe står bag.
Torleif Hoppe (med kamera) på toilet med D-A-D's forsanger Jesper Binzer.
Torleif Hoppe (med kamera) på toilet med D-A-D's forsanger Jesper Binzer.
Foto: Torleif Hoppe (fra filmen)

Blinkende lamper

Det var egentlig ikke Torleif Hoppes plan, at han skulle turnere rundt med bandet som det ukendte femte medlem. Sådan udviklede det sig bare.

- Når ens bedste ven og nogle venner, han har lavet et band med, skal ud og spille, og der er gratis øl, og man er 18 år, kan man ligeså godt tage med.

- Når jeg nu alligevel var der, og der ikke var nogen lysmand, kunne jeg ligeså godt blinke med nogle lamper, fortæller Torleif Hoppe.

Mens han gjorde det, havde han tit et videokamera under armen, og det har givet materiale til dokumentarfilmen "True Believer".

Et portræt af et band, der har betydet meget for mange, ikke mindst ham selv, i de 25 år det indtil videre har eksisteret.

En "true believer"

- Jeg vil fortælle, hvad der får et band til at blive ved, siger Torleif Hoppe.

Derfor er filmen opkaldt efter sangen "True Believer".

- Det handler om at tro så meget på det, at alt andet må vige for vigtigheden af projektet.

Da Torleif Hoppe startede med at filme bandet, havde han ikke forestillet sig, at optagelserne en dag skulle bruges i en dokumentarfilm.

Dengang filmede han "feriebilledagtigt", som han siger. 15 år senere fik han idéen til at lave en dokumentar om tilblivelsen af en af bandets plader, men da han ikke kunne rejse penge på det tidspunkt, besluttede han for nogle år siden i stedet at lave en film om hele bandets historie. Som han havde oplevet den.

Både med succeser og kriser, som da bandet skulle tage stilling til, om det skulle spille på Roskilde Festivalen dagen efter, at otte personer var blevet trampet ihjel foran Orange Scene.

En snak mellem venner

Det, at Torleif Hoppe selv er en del af D-A-D, har gjort filmen til et mere hudløst portræt, mener han.

- At Stig godt kan lide at få lidt at drikke en gang imellem, og at det måske ikke altid er det bedste for ham, er ikke nogen hemmelighed mellem mig og Stig. Men at få ham til at fortælle om det foran et kamera er selvfølgelig noget andet, siger Torleif Hoppe.

Alligevel er det mere en snak mellem venner, der har kendt hinanden i 30 år, end det er et interview. Og det har også gjort processen længere.

- Man har den følsomhed mellem venner, at hvis man vil ind på noget, behøver man ikke stille et direkte spørgsmål, for så kan det godt være, man møder en mur. Men hvis man kommer ind på det ad en naturlig vej, falder det naturligt ind i en samtale, siger Torleif Hoppe.

Ventede på konflikterne

Men der er også faldgruber ved at lave en film om sine venner. Den kan med Torleif Hoppes ord blive "en festhymne med indforståede prutter i backstagerummet", hvor man bevidst undgår de mere alvorlige emner. Men Torleif Hoppe er uddannet manuskriptforfatter, og han er godt klar over, at historien ville være kedelig, hvis den var blottet for konflikter, fortæller han.

- Jeg har søgt konflikterne. Nogle gange har jeg haft kameraet tændt i tre dage og tænkt: Det var dog irriterende, at der ikke opstår en konflikt. Hvis der var optræk til ballade, var det ikke lige der, jeg gik på toilettet.

25 år som D-A-D's femte medlem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce