12 år med Odense Lyrik: Årets tema er teknologi

Cindy Lynn Brown arrangerer Odense Lyrik sammen med Finn Wiedemann. På deres ønskeseddel har blandt andet stået flere internationale navne, og det er lykkedes i år, hvor festivalen har fået lidt større beløb fra især Odense Kommune og Statens Kunstråd. Arkivfoto: Robert Wengler

12 år med Odense Lyrik: Årets tema er teknologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ni dage i Odense med poesi fortolket på utallige måder.

Hvem: Cindy Lynn Brown, den ene af to arrangører af Odense Lyrik.

Hvad: Odense Lyrik.

Hvor: Teater 95B og flere andre steder i Odense.

Hvornår: Fra lørdag 10. marts til søndag 18. marts.

Hvad er meningen med en lyrikfestival?

- Lyrik er en genre, der kan blive lidt overset på andre litteraturfestivaler, og vi synes, den fortjener at komme i centrum. Desuden er det en genre, der egner sig godt til oplæsning, performance og eksperimenter - der er masser af musik og rytme i lyrik, så det er vigtigt ikke kun at læse det, men at der også er en scene, hvor man kan høre det.

Hvad sker der under en lyrikfestival?

- Festivalen varer ni dage i alt, så der sker alt muligt forskelligt: Vi begynder med åben scene, hvor alle kan komme og læse op, og der er en byvandring i Odense med udgangspunkt i teknologi og industrialisering med oplæsning undervejs. Vi har hvert år "Døde poeters klub", hvor vi snakker om en afdød digter, i år Inger Cristensen, som i sin digtsamling "Det" har spekuleret over, hvad teknologi gør ved os. Der er et grønlandsk og et fransk arrangement, og i weekenden er der fuldt run på med workshops, digtoplæsninger og koncerter.

Årets tema er "Tech & text". Hvorfor det?

Når man ser, hvordan Odenses byrum er under ombygning, får man øje på industrialiseringen på en anden måde. Derfor har vi den historiske byvandring, der viser, hvordan byen rent teknologisk har udviklet sig. Samtidig er teknologi massivt til stede i alles liv, og det er interessant at se, hvordan den bliver brugt i litteraturen. Der kommer flere i år, som bruger teknologi, for eksempel video og lydspor, i deres kunst, og samtidig også forfattere, der skriver om teknologi og hvad den gør ved os som mennesker. At vi kalder det "Tech & text" skyldes bogstavrimet og rytmen ...

I har flere internationale navne med i år - hvordan er det samarbejde kommet i stand?

Personligt er jeg meget interesseret i internationalt samarbejde og har blandt andet indtil for nylig været formand for det internationale udvalg i Dansk Forfatterforening. Jeg er også meget hooked på selv at rejse rundt som digter, så alt i alt har jeg mange kontakter. International udveksling er ekstremt vigtig: At læse og lytte til litteratur fra andre lande udvider ens perspektiv og gør én mere tolerant og forstående over for, at folk andre steder kan tænke anderledes end én selv.

12 år med Odense Lyrik - hvordan er festivalen blevet så livskraftig?

- Jeg tror, det er noget, verden gerne vil have. Der sker mange ting i Odense, men der er ikke så meget koncentreret poesi, og man kan mærke, at der bliver ved at være et publikum til det. Vi lægger en masse entusiasme i arrangementet og prøver at lave det, der er sjovt.

- Er der noget, du særligt vil anbefale på festivalen?

- Jeg synes jo, det hele er fantastisk. Men forskellige arrangementer tiltrækker forskelligt publikum. For eksempel vil de, der ofte kommer i Nordatlantisk Hus, formentlig komme til arrangementet med grønlandske Jessie Kleemann dér, ligesom de, der interesserer sig for fransk, gerne vil høre Pauline Jupin fra Frankrig. Hvis man ikke ved noget om poesi på forhånd, skal man nok komme i afslutningsweekenden, hvor der foregår flest forskellige ting.

Om festivalen
Odense Lyrik er arrangeret af forfatteren Cindy Lynn Brown og lektor ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU, Finn Wiedemann.Festivalen varer fra lørdag 10. marts til søndag 18. marts.

De fleste arrangementer foregår i Teater 95B, Odense, men der sker også noget i Studiestuen, Nordatlantisk Hus, Studenterhuset og på Hovedbiblioteket.

Blandt arrangementerne er "Analog poetisk byvandring" gennem Odense søndag 11. marts med start på Thrige Kraftcentral kl. 14.

To lyriske koncerter: Niels Skousen og Kristina Holgersen med tekster af Helle Helle torsdag 15. marts kl. 20 i Studenterhuset og Jomi Massage lørdag 17. marts kl. 21.30 i Teater 95B.

Tekstkunstværker af franske Pauline Jupin, som også læser op i Teater 95B onsdag 14. marts kl. 19.30.

Fejring af digteren Viggo Madsen, som altid har støttet festivalen og som netop er fyldt 75, søndag 18. marts kl. 16.

Blandt de forfattere, du kan møde, er: Pia Tafdrup, Mette Moestrup, Shekufe Tadayoni Heiberg, Bjørn Themsen, Lone Aburas, Caspar Eric.

Se flere plus hele programmet, priser med mere på www.odenselyrik.com

12 år med Odense Lyrik: Årets tema er teknologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce