- Man skal have lov til at flyve

- Folk, der bliver kendt i en rimelig moden alder, skal nok klare det. Men når man er i den der identitetsskabende alder, så er det godt nok vigtigt, at man holder fast i sig selv, sine venner og sin familie - så man ikke bare går rundt og er forelsket i sig selv inde i fjernsynet. Det siger DR’s underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme, der er ansvarlig for bl.a. X Factor. Han er sikker på, at hvis han selv var helt ung i dag, så var det ham, der søgte til Robinson eller - hvis han kunne synge - til X Factor.
Foto: Carsten Lauridsen

- Man skal have lov til at flyve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Berømmelse er helt fint, hvis bare man holder fast i sig selv, lyder det fra X Factors chef, Jan Lagermand Lundme
Han ved, hvad han taler om. For han har selv prøvet at fare vild som teenageidol

Det var koldt, og det regnede den dag i oktober, da hundredvis af håbefulde sangtalenter stod i kø ved Musikhuset i Århus for at få lov til at vise, at de havde tilstrækkeligt meget X Factor til at få en af de ni finalepladser i DR’s populære show.

Og mens mange forbipasserende måske havde svært ved at forstå, hvad der dog fik de ventende til at stå kulde og regn igennem, når chancerne for succes nu var så små, var der i hvert fald én mand, der kunne forstå dem.

For et par årtier siden stod underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme nemlig selv i en kø og ventede på at få chancen for at folde sig ud for hele Danmarks befolkning.

Dengang var det ganske vist en eftertragtet plads som en af værterne i det populære ungdomsprogram Zig Zag, der var på spil. Men tiltrækningskraften var det samme.
Foto: Carsten Lauridsen

Fascineret af at være på

- Min fascination af mediet begyndte på en måde lidt det samme sted som hos deltagerne. Jeg vidste absolut intet om, hvad det ville sige at lave tv, men jeg var bare dybt fascineret af det med at være kendt, fortæller underholdningsredaktøren. Der fik det eftertragtede job efter ventetiden i køen og efterfølgende tilbragte 10 år hjemme i seernes stuer.

Pludselig var han ikke bare en ung ukendt knægt fra Østbirk. Han var Jan fra Zig Zag, der talte med spændende mennesker og fik stjernestatus hos landets teenagere. Der sad unge piger på trappestenen, når han gik ud af sin lejlighed om morgenen. Unge fyre råbte efter ham. Eller hev jakken af ham og løb med den som en souvenir. Og nærmest dagligt blev han bedt om en autograf eller et billede.

- Jeg talte tit med en af de andre værter om, at mange af de her mennesker nok ikke ville tale med os, hvis vi ikke var kendte. Men så konkluderede vi, at det var ligegyldigt, for vi VAR jo kendte, siger Jan Lagermand Lundme.

Med jobbet fulgte ikke bare berømmelse. Det gav ham også en ny identitet.

- Jeg syntes jo, at Jan fra Zig Zag var den mest interessante. Han var en med overskud, en, som mange så op til, og en, som kunne komme spændende steder hen. Og jeg tror sådan set, at hvis det liv ikke var stoppet, og jeg stadig var i den verden, så havde det været fint. Det var først, da det sluttede, at knækket kom.
DB-IN: BEROEMMELSE 1/JAN LAGERMAND LUNDME
(Selvfoelgelig skal man have lov til at flyve hoejt)
Billedtekst: - Folk ...
DB-IN: BEROEMMELSE 1/JAN LAGERMAND LUNDME (Selvfoelgelig skal man have lov til at flyve hoejt) Billedtekst: - Folk ...
Foto: Carsten Lauridsen

Som at starte forfra

Men knækket kom. For efterhånden, som den kendte vært nærmede sig de 30 år, fik han fornemmelsen af, at det var lidt ynkeligt at blive ved med at være ung med de unge. Så han forlod pladsen foran kameraet og vadede direkte ind i en identitetskrise.
DB-IN: BEROEMMELSE 1/JAN LAGERMAND LUNDME
(Selvfoelgelig skal man have lov til at flyve hoejt)
Billedtekst: - Jeg er sikker ...
DB-IN: BEROEMMELSE 1/JAN LAGERMAND LUNDME (Selvfoelgelig skal man have lov til at flyve hoejt) Billedtekst: - Jeg er sikker ...
Foto: Carsten Lauridsen

Havde glemt den anden Jan

For mens Jan fra Zig Zag havde haft et udfordrende årti, havde Jan fra Østbirk ikke fået meget opmærksomhed og plads til at udvikle sig.

- Når du ikke behøver at forholde dig til de problemer, der som regel følger med det at være ung, så får man jo heller ikke bearbejdet dem. Og når man så pludselig ikke længere kan hænge sin identitet op på at være kendt, så er der jo ikke meget tilbage i en. Så skal man til at bygge sig selv op igen, siger Jan Lagermand Lundme, der brugte en lille håndfuld år på at finde sig selv og formulere et nyt mål. Han ville være den bedste i hele verden til at lave underholdningsshows. Ikke foran kameraet. Men i spidsen for hele den samlede produktion.

- Det er noget med at finde ud af, at man er god nok, selvom man ikke er inde i fjernsynet - at man godt kan være et interessant menneske alligevel. Og det er jo ikke sådan, at man vågner op en morgen og tænker: Nu er det sådan! Det er noget, man må erfare over tid - at det er okay, at folk ikke ved, hvem man er, og at kicket kan komme andre steder fra.
DB-IN: BEROEMMELSE 1/JAN LAGERMAND LUNDME
(Selvfoelgelig skal man have lov til at flyve hoejt)
Billedtekst: - Det goer mig ...
DB-IN: BEROEMMELSE 1/JAN LAGERMAND LUNDME (Selvfoelgelig skal man have lov til at flyve hoejt) Billedtekst: - Det goer mig ...
Foto: Carsten Lauridsen

Det særlige ansvar

I dag er han stadig forelsket i fjernsynet. Men kicket kommer ikke længere fra at kigge ind i et kamera. Det kommer blandt andet, når X Factor"får fortalt gode historier. Når talent-programmet fungerer og trækker seere. Og det kommer især, når han kan hjælpe nogen med at forfølge deres drømme.

Men når man er chef for alle dem, der stiller sig op i køen for at forvandle drøm til virkelighed, følger der også et ganske særligt ansvar med.

- Der er jo ingen af deltagerne, der har en chance for at vide, hvad de går ind til. Det er en meget voldsom omvæltning at blive kendt fra den ene uge til den anden, og jeg ville ikke kunne holde ud, hvis vi ikke gjorde os mest muligt umage for at få dem bedst muligt igennem det. Blandt andet ved hele tiden at minde dem om, at de skal holde fast i sig selv, deres venner og familie. Og det kan jeg ligesom sige med lidt mere tyngde, fordi jeg selv har været der, siger Jan Lagermand Lundme.

- Selvfølgelig skal man have lov til at flyve højt og nyde succesen. Det skal man da. Men for at de får den bedst mulige oplevelse af at være berømt, er det bare vigtigt, at de holder fast i sig selv, mener han.

Det svære nej

Det er længe siden, der har siddet unge fans og ventet på trappestenen, når Jan Lagermand Lundme kom ud af sin lejlighed. Og selv om det stadig sker, at nogen genkender ham som Jan fra Zig Zag, så er der en overvægt af dage, hvor han bare er Jan, der bor på Vesterbro med sin mand Tomas, sine to hunde og en kat.

- Og det er SÅ meget i orden, at folk ikke ved, hvem jeg er. Det er det virkelig. For det er sådan, jeg har det nu, siger han. Og som han sidder der med udsigt over den arbejdsplads, der har været afsæt for både den unge og den voksne Jans drømme, ligner han en mand, der mener det.

Næsten.

For han er helt ærligt meget glad for sit job. Han ved, han er god til at lave underholdningsshows med format. Der er en ganske særlig magi, når det hele kører og bliver til seværdigt fjernsyn.

Men årene har alligevel lagt sig som en lille uforløst forelskelse i en gammel kæreste. Han griner selv, da han siger det. For det er sgu lidt fjollet, men ikke desto mindre:

- Altså hvis TV 2 Charlie på et tidspunkt ringede og sagde, at de gerne ville have mig som vært for et eller andet, så ville jeg ønske, jeg tænkte mig om og takkede nej. Og det er godt, at jeg ikke får tilbuddet, for jeg lever så fint uden. Men det er da lidt sjovt, at jeg sgu nok ville sige ja. Hvis jeg altså kunne beholde det her job samtidig.

- Man skal have lov til at flyve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce