- Jeg spiller allerede på en Stradivarius

Gennem hele Carl Nielsen Violinkonkurrencen har Hrachya Avanesyan hørt til publikums favoritter. Mandag viste det sig, at de ti jurymedlemmer også værdsatte den 22-årige armenier, som vandt førsteprisen på 125.000 kroner.
Foto: Heidi Lundsgaard

- Jeg spiller allerede på en Stradivarius

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hrachya Avanesyan blev hooket på violinen, da han var to år. Mandag vandt han Carl Nielsen Konkurrencen

- Jeg tror, at de 125.000 kroner skal gå til en bil. En violin rækker checken ikke til, men det gør ikke spor, for jeg spiller allerede på en Stradivarius!

Smilet når undtagelsesvis helt op i de natsorte øjne, da Hrachya Avanesyan - vinderen af Carl Nielsen Violinkonkurrencen - taler om sit instrument. Og pludselig forstår jeg meget bedre, at den unge armenier nærmest klamrer sig til den undseelige violinkuffert.

Det uvurderlige instrument har en privat mæcen overdraget Hrachya Avanesyan, så han kan give publikum enestående musikalske oplevelser.

Og Stradivariussen, som Hrachya Avanesyan mener "måske er en Piatti", har gjort sin pligt, for den 22-årige armenier spillede sig lige lukt ind i hjerterne på de ti jurymedlemmer og det fynske violinpublikum.

De to finaleaftner afslørede, hvor stor forskellen var på de fire finalister: Den milde tjekke Josef Spacek, den sammenbidte rumæner Eugen Tichindeleanu og den ferske japaner Yusuke Hyashi blev alle overstrålet af spillemanden Hrachya Avanesyans iltre temperament og sjælfulde spil.

Selv om han er født ind i en familie af musikere - faren er komponist, moren er pianist og lillebroren er cellist - er Hrachya Avanesyan aldrig blevet opfordret til at gå musikervejen:

- Nej, tvært imod, mine forældre véd jo alt for godt, hvor hård og krævende branchen er, så de gjorde alt, hvad de kunne for at holde mig væk, forklarer han.

Kulturel kolbøtte

At familiens førstefødte var hooked på violinen, fandt forældrene allerede ud af, da Hrachya var to år:

- Armensk tv transmitterede Tjajkovskij Konkurrencen, og så snart der var en violin på fjernsynet, sad jeg med næsen klemt flad mod skærmen. Men hvis det var klaver eller andre instrumenter, der blev spillet på, tabte jeg fuldkommen interessen, siger han og supplerer med endnu et tøvende smil.

Sønnens glubende violinappetit vandt over forældrenes fornuftstanker, og seks år gammel fik Hrachya Avanesyan sin første violin. Og siden har der ikke været meget andet i hans tilværelse.

For seks år siden emigrerede familien Avanesyan til Belgien, så Hrachya kunne få optimale studiebetingelser. Efter opvæksten i Armenien var mødet med Bruxelles' frodige musikliv en kulturel og mental kolbøtte.

Musikkens mysterier

Hrachya Avanesyan valgte fra starten at gå efter guldet - både i konkret og overført betydning. Når han deltager i konkurrencer, er det med sejren for øje, og han er typen, der bliver mere og mere determineret for hver udskillelsesrunde, han overlever.

Med samme træfsikkerhed udser han sig de pædagoger, der skal indvi ham i musikkens mysterier. Senest har han haft verdensnavne som Igor Oistrakh og Augustin Dumay som lærere.

Selv om han kun lige er fyldt 22 år, har Hrachya Avanesyan allerede været solist ved koncerter i Europa, Syrien, Iran, Libanon, USA, Canada, Australien og Kina. Han optræder også hyppigt ved sonateaftner, hvor hans mor sidder ved klaveret.

- Sidst i april var jeg i Wales for at optræde med The Menhuin Competition Orchestra og dirigenten Maxim Vengerov, fortæller han.

En walisisk anmelder beskrev Hrachya Avanesyans spil som selve billedet på følelsesmæssig indlevelse, livsglæde og teknisk overskud.

Selv om studierne skal passes, har koncerterne førsteprioritet hos den unge armenier.

- Jeg rejser fra Odense tirsdag og når lige at vende mit hjem i Bruxelles, inden jeg fortætter til Portugal onsdag, fortæller en lettet og tydeligvis træt Hrachya Avanesya, som næsten ikke orker al den festivitas, der bliver ham til del på Odense Rådhus.

Carl Nielsen-noderne bliver i Bruxelles, men Sibelius' violinkoncert kommer med i bagagen, for den skal han spille med Gulbenkian Orquestra i Lisabon 16. juni.

- Mine egne yndlingskomponister er ubetinget Bach, Beethoven og Sjostakovitj. Deres musik udtrykker dybe følelser. Det er tragisk og hjerteskærnede musik, som jeg elsker at fortolke, fordi den ligger så tæt op ad mit eget temperament, siger han.

- Jeg spiller allerede på en Stradivarius

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce