- Jeg har skam frie hænder

Ari Behn.
Foto: PR-foto

- Jeg har skam frie hænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

YTRINGSFRIHED: Selv om forfatteren Ari Behn er gift med den norske kongedatter, må han skrive, hvad han vil. Og det har den unge skribent benyttet sig af

- Jeg er gift med et medlem af kongefamilien, men jeg repræsenterer ikke kongehuset og er blot min kones ledsager. Det giver en frihed, der gør, at jeg kan skrive, hvad jeg vil, siger Ari Behn.

Udover at være kendt som den norske prinsesse Märtha Louises mand har den 32-årige nordmand skabt sig et navn som forfatter, og hans første roman "Baggård" er netop udkommet på dansk.

Bogen handler om den unge Andreas' møde med et sexfikseret og depraveret miljø, der omgiver den aldrende beatforfatter Paul Bowles i den marokkanske by Tanger.

Som i hans litterære debut - novellesamlingen "Fandens Trist" fra 1999 - fejer Ari Behn ikke noget ind under gulvtæppet. Hovedpersonen i "Baggård" møder blandt andet en række velhavende og aldrende bøsser fra USA og Europa, der mener, at sex med mindreårige trækkerdrenge er lige så naturligt som at drikke myntete.

Med sine hudløse beskrivelser af deres udskejelser, er det umiddelbart svært at forestille sig, at det norske kongepar har svigersønnens roman liggende på natbordet.

- Det må du spørge dem om, lyder det med et underfundigt smil fra Ari Behn, der giftede sig ind i den norske kongefamilie i 2002 og blev far til datteren Maud Angelica året efter.

Som 22-årig besøgte han Tanger for første gang, og her fik nordmanden lejlighed til at hilse på virkelighedens Paul Bowles, hvis forfatterskab han var meget fascineret af. Samtidig blev han klar over, at byen husede en række skrupelløse udlændinge, der betragtede den tidligere franske koloni som et paradis.

- Der var et miljø af ældre mænd, som udnyttede yngre lokale mænd, som gerne ville til Europa. Det kunne man moralisere over, men det har aldrig været mit formål som forfatter. Jeg skildrer det bare som det desværre var, og jeg har i mange år vidst, at der lå noget godt romanstof gemt i mine oplevelser dernede, siger Ari Behn, der understreger, at bogen er ren fiktion - med undtagelse af stedbeskrivelserne.

I mediernes søgelys

"Baggård" udkom sidste efterår i Norge, og her var anmelderne ikke udelt begejstrede.

- Mens jeg arbejdede med bogen, blev der sagt og skrevet meget om mig, som ikke havde noget med mit forfatterskab at gøre. Så selv om modtagelsen var blandet, var det faktisk rart at komme tilbage på den litterære bane, og jeg følte, at jeg igen blev taget alvorligt som forfatter, siger Ari Behn, der på den front har haft alle odds imod sig.

Efter at forholdet til prinsesse Märtha Louise blev kendt i offentligheden har den norske presse været mere interesseret i hans ungkarleliv og fortid som provokatør - der blandt andet omfatter en happening, hvor Ari Behn sammen med en kunstergruppe stormede Norges bedst kendte kulturcafé og råbte slagord.

- Jeg har i ekstrem grad fået at se, hvordan medievirkeligheden er, og det har været en lærerig og chokerende oplevelse for mig. Jeg oplever, at journalistikken inden for visse medier er blevet ren fiktion. Det har gjort mig benhård, og jeg reagerer ikke længere, når folk ytrer sig om mig. Men jeg er da den første til at le, hvis der en morsom joke om mig. Og jeg har da siddet derhjemme i stuen og grinet sammen med min kone, når stand-up-komikerne har sagt noget sjovt om mig på tv, siger forfatteren.

Ingen censur

For nylig var Ari Behn gæst ved kronprins Frederik og Mary Donaldsons bryllup i København sammen med den øvrige norske kongefamilie, og den oplevelse nød han.

- Märtha Louise er meget god til at introducere mig, og fordi jeg er hendes mand, bliver jeg taget godt imod. Men det spiller nok også ind, at min far altid har taget mig med rundt omkring, hvilket har givet mig en stor social tryghed. Jeg har mødt mennesker fra alle samfundslag, og det betyder, at jeg kan snakke med alle, siger Ari Behn, der bor i Lommedalen en halv times kørsel fra Oslo.

Det er her, at han omsætter sin tanker til skrift, men til oktober flytter han for en tid til New York med sin lille familie, hvor han har tænkt sig at begynde på sin næste roman.

Foreløbig eksisterer den kun på idéplanet, men uanset hvad historien kommer til at handle om, vil han ikke lægge bånd på sig selv.

- Jeg tror ikke, at min forbindelse til kongehuset nogensinde bliver en hindring for mit forfatterskab. Men får jeg at vide, at det er et problem, bliver jeg nødt til at stoppe. For jeg kan kun fungere som forfatter, hvis jeg har fuld frihed. Ellers ville jeg skulle skrive med bremserne på, og det ville der ikke komme noget godt ud af, siger den royale forfatter.

- Jeg har skam frie hænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce