- Assens sylter lokalt museum


- Assens sylter lokalt museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De vestfynske museer har i 10 år forgæves søgt et samarbejde med Assens Kommune om kulturmiljøer

Assens Kommune sylter kulturarven og forsømmer at bruge ekspertisen på det lokale museum.

Sådan lyder kritikken fra museumsleder Sven Rask, Museerne på Vestfyn, efter at miljø- og teknikudvalget i Assens i sidste uge gav ejeren af Flenstofte Hovedgård grønt lys til at rive en sjælden landarbejderbolig ned.

Museumsleder Sven Rask har i 10 år søgt at få et samarbejde med kommunen uden held.

Han undrer sig over, at han og kollegerne ikke er inviteret til et møde omkring det kommuneatlas, som forvaltningen i Assens fik penge til i år.

- Kommunerne plejer at inddrage det lokale museum, men vi har ikke hørt en lyd, siger Sven Rask.

Assens har afsat 900.000 kroner over to år til atlasset, som skal give forvaltningen et overblik over, hvad der er værd at bevare af bygninger og kulturhistoriske miljøer.

- Vi er et halvt år inde i 2008 og vil gerne fortælle, hvad vi kan hjælpe med. Vi har arbejdet med de her ting i mange år - og folk, der vil bevare gamle bygninger kommer jo til os, uddyber Sven Rask.

Han ser det manglende samarbejde som et udtryk for få ressourcer på forvaltningen. Den mangler ifølge museumslederen at få skrevet de gamle kommuners og Fyns Amts planer for bevaringsværdige miljøer og huse ind i den kommunale plan. Med et overblik kunne forvaltningen ellers spare tid og penge.

- De kommer aldrig gennem dyngerne, når de bruger 100 procent på den daglige drift. Kulturhistorien bliver nævnt i skåltaler, men er ikke noget, man gider bruge penge på i hverdagen - men det er lovpligtigt og kommer vel en dag, konstaterer Sven Rask.

Mere kritik

Han kritiserer desuden Assens Kommune for ikke at sikre det gamle bymiljø ved at lave en bevarende lokalplan.

- Vi har en smuk by, som alle er glade for, men bevaringsklausuler og servitutter holder ikke i byretten mod grimme folk, der vil rive ned, advarer Sven Rask.

Planlægger Ann-Mett Rønsholt fra Assens Kommune mener ikke, at en bevarende lokalplan er nødvendig.

- Det har fungeret fint med tinglysninger, og derfor har vi ikke overvejet en bevarende lokalplan, siger hun.

De gamle anbefalinger bliver ifølge Ann-Mett Rønsholt skrevet ind i den kommunale plan fra midten af 2009, hvor den lovpligtige deadline er udgangen af året.

Arbejdet i gang

Hun skal i denne uge mødes med et konsulentfirma for at begynde på arbejdet omkring et kommuneatlas.

- Vi har endnu ikke skrevet kontrakt, og jeg vil ikke udelukke, at et møde med museet kommer på tale. Det er klart, at vi mangler et administrativt grundlag, men vi regner med, at de kan lave atlasset rimeligt hurtigt. Så det er ikke noget problem, siger hun.

Hun erkender, at Assens Kommune mangler penge til at støtte bevaringen af kulturhistoriske bygninger.

- Vi har ikke en pulje penge, vi kan putte i rumpen af de her bygninger - og det kræver som regel en pose penge at bevare noget, siger Ann-Mett Rønsholt.

- Assens sylter lokalt museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce