Vinhuset ved Johannes Larsen Museet er fra 1834. Det er vinduerne i huset også

Kerteminde: I øjeblikket er bygningssnedker, Jens Ellegaard, ved at renovere døre og vinduer i det gamle vinhus på Johannes Larsen Museet.

Vinhuset, som er fra 1834, har til alle tider udgjort Larsen-havens centrale omdrejningspunkt. Jens Ellegaard gik i gang med vinhuset, da han havde ordnet vinduer i Kaffehuset og atelieret. Han syntes, at vinduerne i Vinhuset trængte til en kærlig hånd, og derfor spurgte han museet, om han måtte give sig i kast med Vinhuset også. Det gik han lov til, og nu viser det sig, at vinduerne i Vinhuset faktisk er de originale fra 1834.

- Jeg kunne se det på måden, vinduerne er samlet på. Der er ikke brugt skruer, men derimod trænagler, fortæller Jens Ellegaard.

Restaureringsarkitekt, Søren Vadstrup, har set billeder af vinduerne, og han er enig i, at det er de originale vinduer.

Jens Ellegaard renoverer dem nu nænsomt. Enkelte steder har han foretaget en udlusning i træet. Udlusning betyder, at han fjerner nedbrudt og skadet træ og erstatter det med et stykke nyt og sundt træ.

Efter Jens Ellegaards renovering af træværket, skal vinduesrammerne have linoliemaling - masser af linoliemaling, understreger bygningssnedkeren.

Jens Ellegaard forklarer, at selv om linoliemaling er dyrere og kan være mere besværligt at anvende, så vinder den, fordi den er mere holdbar, og dermed gør træet lettere at vedligeholde.

- Vores gæster har øje for detaljen. Derfor er det vigtigt, at vi passer godt vores bygninger. Vi skal også selv gå frem som et godt eksempel, smiler Mette Ladegaard Thøgersen, som er afdelingsleder på Johannes Larsen Museet.

Selv om ingen af bygningerne i forbindelse museet er fredede, er det vigtigt, at de bliver renoveret, så det passer med den tid, de er fra.

- Vores museum er jo bygget op omkring et kunstnerhjem. Derfor synes vi også, at vi er forpligtede til at passe godt på det, understreger hun og fortæller, at museumsfolkene derfor også altid er på forkant med at lede efter de rigtige materialer til bygningerne.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.