Vindmøller bør stå tæt på Lindø


Vindmøller bør stå tæt på Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frygt for at 120 meter høje kæmpe-vindmøller vil spolere værdifulde naturoplevelser.

MUNKEBO: Fire gigantiske vindmøller kan spolere kvaliteten af værdifulde naturoplevelser ved Odense Fjord, hvis de placeres forkert.

Det er Dansk Ornitologisk Forenings Fynsafdeling, der råber vagt i gevær.

El-koncernen Vattenfall vil erstatte 12 forældede vindmøller på Dræby Fed vest for Lindøværftet med tre eller fire kæmpemøller med en total højde på 120 meter.

- Vi ser helst ikke, at der placeres vindmøller i området, der har international betydning som rasteplads for tusindvis af gæs og sangsvaner og tidligere blev brugt af den nu truede hedehjejle, siger Fynsafdelingens formand, Henrik Kalckar Hansen, Odense.

- Det har vi meddelt Kerteminde Kommune, som Vattenfall har bedt om at starte en planproces, der muliggør udskiftning af vindmøllerne, oplyser han.

- Alternativt peger vi på hensigtsmæssige placeringer af en eller tre-fire store møller. Vi mener, de bør stå så tæt som muligt på selve værftet, så de voldsomme bygningsværker kan udgøre en afgrænset profil i landskabet sammen med den store portalkran.

- De 12 gamle vindmøller er fejlplaceret, mener han og henviser til, at de blev opført i en tid, da man ikke havde nogen politik på det punkt.

I dag forbyder regionplanen vindmøller i såkaldte lavbundsområder, hvor der kan ske naturgenopretning.

- Og det er der netop stort behov for omkring Odense Fjord. Den tid må være uigenkaldeligt forbi, hvor fjorden blev plastret til med lossepladser og vindmøller. Ved naturgenopretning kan der her skabes et af de helt store potentialer for de omkringliggende bosætningskommuner, påpeger Henrik Kalckar Hansen.

Guf for trækfugle

- Omkring Dræby Fed arbejdes der allerede med planer om et stisystem i både Odense og Kerteminde kommuner. Og når de gamle vindmøller er væk, kan der også skabes en lavvandet sø, som vil være guf for trækfuglene forår og efterår. I dag, hvor det er afgørende for kommunerne at tiltrække gode skatteborgere, må det være oplagt at der sikres adgang til nære rekreative naturværdier. Og det er muligt ved Dræby Fed, hvis altså de planlagte gigantmøller ikke placeres for tæt på, siger den fynske ornitologformand.

Kerteminde Kommunes teknik- og miljøudvalg kan måske nå at drøfte Vattenfalls planer på sit sidste møde inden sommeferien 24. juni, men det er en sag, der under alle omstændigheder skal endelig afgøres i byrådet, oplyser Ole Elmer, afdelingsleder i Miljø, plan og natur. I den forbindelse vil ornitologernes anmodninger naturligvis indgå, tilføjer han.

Vindmøller bør stå tæt på Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce