Vild historie: Ivan besteg Europas højeste bjerg

Ivan Braun på toppen af Elbrus - 5.642 meter over havets overflade.
Foto: Rustem Amirov

Vild historie: Ivan besteg Europas højeste bjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

47-årige Ivan Braun fra Kerteminde vendte fredag hjem fra sin seneste ekspedition til et af verdens høje punkter. Denne gang besteg han som den første dansker nogensinde Europas højeste bjerg om vinteren.

Dybt inde blandt de kaukasiske bjerge tårner Mount Elbrus allerhøjest med sine 5.642 meter. 61 danske bjergbestigere har nået toppen af Europas højeste bjerg, men ingen har gjort det i vintersæsonen. Indtil nu vel at mærke.

Da klokken var 9 i Danmark i tirsdags lykkedes det nemlig for Ivan Braun fra Kerteminde.

Her nåede en af Danmarks eneste professionelle bjergbestigere toppen af Elbrus og brugte den næste time på at nyde udsigten over bjergene. Den 47-årige bjergbestiger kan dermed sætte endnu et bjerg på en liste, der også tæller bjerge som Kilimanjaro (5.895 meter), Cho Oyu (8.201 meter) og Mont Blanc (4.808 meter) og Pik Lenin (7.134 meter).

Der er op til 55 minusgrader, da de tre bjergbestigere forsøger at komme op ad Elbrus for første gang.
Der er op til 55 minusgrader, da de tre bjergbestigere forsøger at komme op ad Elbrus for første gang.
Foto: Ivan Braun

Måtte vende om i første forsøg

En af grundene til, at ingen danskere tidligere har besteget Elbrus om vinteren, er de til tider ekstremt hårde vejrforhold, der ofte bringer temperaturerne ned under 50 minusgrader og ofte sender vinde i orkanstyrke mod bjergbestigerne.

Ivan Braun måtte da også bruge to forsøg, før han kunne skrive endnu et bjerg på sin efterhånden lange liste af bjerge, der gerne skal kulminere med Mount Everest senere på foråret.

Ved det første forsøg havde Ivan Braun, russiske Rustem Amirov og israelske Nadav Ben Yehuda kæmpet sig omkring 5.300 meter op af Elbrus, da de pludseligt blev ramt af en voldsom storm med vinde på op til 90 kilometer i timen og temperaturer mellem 50 og 55 minusgrader.

- Vi går ligesom i læ af bjerget ved den en af to pukler. Vi kan høre, at det blæser, men mærker det først for alvor, da vi kommer om mellem de to pukler. Det er ligesom at gå ind i en mur, siger Ivan Braun, der flere gange vælter omkuld og må hakke isøksen hård i bjerget for ikke at glide mod den sikre død.

- Jeg tænker, at det her ikke er forsvarligt, så jeg foreslår, at vi vender om og de andre er enige.

Holdet vendte i et par dage tilbage til lejren i omkring 3.800 meters højde, og havde så held til at nå toppen.

- Da vi når toppen er vinden stilnet helt af og det er faktisk varmt. Kun minus 20 grader, siger Ivan Braun, der ved siden af sig kunne se en russisk bjergbestiger falde på knæ i tårer, efter at han havde besteget bjerget i sit femte forsøg i omtrent ligeså mange år.

Vinterbestigningen af Elbrus bliver selv blandt de hårdføre russiske bjergbestigere betegnet som en af de ultimative manddomsprøver.

Derfor fik Ivan og resten af holdet også store ord med på vejen, da de kom ned af bjerget og blev hyldet af chefen for redningstjenesten.

- Han stormede ud og sit kontor og kom løbende imod os med en flaske vodka i hånden.

Fra venstre er det Ivan Braun, Rustem Amirov og Nadav Ben Yehuda, der er nået op til toppen af Elbrus.
Fra venstre er det Ivan Braun, Rustem Amirov og Nadav Ben Yehuda, der er nået op til toppen af Elbrus.

Her må de vende om

Video: Nadav Ben Yehuda

Kampen for at komme hjem

Dramaet stoppede dog ikke på bjerget. På grund af forsinkelserne på Elbrus var Ivan Brauns visa udløbet med sølle 37 minutter, da han klokken 0.37 ankom til lufthavnen i Mineral Vody.

I paskontrollen blev han derfor i første omgang arresteret med besked om ikke at forlade lufthavnen.

Efter en nat i ankomsthallen fik Ivan dog taget kontakt til lufthavnens leder, der fik ham smuglet ud af lufthavnen, og hen til et kontor, der kunne lave et såkaldt "Emergency Exit Visa", der var gyldigt i 72 timer.

Men her slutter dramaet heller ikke. Betalingen på 600 rubler skulle laves som bankoverførsel, så Ivan Braun blev sat i en taxa og kørt til en bank.

Hvor uheldigt det end måtte lyde, blev taxaen involveret i et mindre trafikuheld på vej tilbage til lufthavnen. Med fare for endnu en forsinkelse og udsigten til at skulle forklare den utrolige historie til politiet, fik taxachaufføren dog resolut stoppet en lastbilchauffør, som dog måtte sætte Ivan Braun af halvanden kilometer før lufthavnen, da de blev stoppet af en politirazzia.

- Jeg tænker: Helt ærligt, hvorfor sker det her lige nu? Og da vi pludseligt ryger ind i en politikontrol, tror jeg, at jeg er løbet tør for held. Men lastbilschaufføren kender en af betjentene, og får forklaret, at jeg skal nå et fly, siger Ivan Braun, der først i checkin-køen får en maill fra sin hustru i Kerteminde med en billet til flyet, så han i fredags kunne lande i Københavns Lufthavn.

Næste stop: Mount Everest

Selvom turen til Mount Elbrus har været dramatisk, har Ivan Braun ikke så meget tid til at fordøje oplevelsen.

Om mindre end tre uger går turen til det bjerg, som han har haft tatoveret på højre overarm, siden han i 2010 besluttede sig til at forfølge sin drengedrøm om at blive bjergbestiger og tage kampen op med verdens højeste bjerg - Mount Everest.

- Jeg tog tilløb til at bestige det bjerg, da jeg som otte-årig læste om George Mallory og Andrew Irvine. Og jeg føler mig klar til at bestige det. Jeg er der, hvor jeg skal være. Der hvor jeg i 2010 definerede, at jeg skulle være tre uger før afgang, siger Ivan Braun, der - ligesom George Mallory og Andrew Irvine - vil bestige det 8.848 meter høje bjerg fra nordsiden og uden brug af iltflasker.

Vild historie: Ivan besteg Europas højeste bjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce