Vemodigt farvel til 47 år som frisør: Margrete lukker Salon Anita i Kerteminde

Anker Stæhr-Jørgensen har nu fået den sidste klipning af Margrete Ossian Fløjborg. Hun har solgt det meste af interiøret i butikken. Det eneste. Kun spejle, tørrehjelme og vaskestolene har der endnu ikke været afsætning i. Foto: Michael Bager

Vemodigt farvel til 47 år som frisør: Margrete lukker Salon Anita i Kerteminde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frisør Margrete Ossian Fløjborg har været i frisørbranchen i 47 år og er kommet tæt på sine kunder i Salon Anita, som hun har haft i over 42 år. Nu lukker hun salonen og går på efterløn.

Kerteminde: Kroppen hvæser i mol, så nu stopper hun. Hendes hoved bliver ind i mellem i tvivl, men når skulderen driller, og smerterne i hænderne er så kraftige, at hun må sove med handsker om natten, ved hun, at det er den rigtige beslutning. Hun skal passe på sig selv. Så onsdag den 20. december lukker Margrete Ossian Fløjborg sin salon, Salon Anita, som hun har haft i 42 år.

Da hun overtog salonen efter Anita Andersen 1. april 1975, var det egentlig bare meningen, at hun ville have den i fem år, for så skulle hun videre, og en frisør bliver også kun gennemsnitligt i faget i ni år, men sådan blev det ikke for hende. Tiden er jo sin egen. Den gik bare, og nu står Margrete Ossian Fløjborg og spørger sig selv, hvor den gik hen.

Hun ryster på hovedet og forstår det ikke helt, men hun ved, at den gik godt. Hun føler, at hun har været i en pragtfuld branche, hvor hun har kunnet forvandle folks udseende til det bedre, fra de kom ind i hendes salon. Hun har nydt at arbejde her, og hun har været glad for at komme tæt på kunderne. Tillidsfulde ord er blevet delt med hende, når de har siddet i hendes stol, mens hun har ladet saks og kam arbejde med deres hår.

- Hvem skal vi snakke med nu, hvor du stopper? spørger kunderne hende opgivende.

- Så må vi jo mødes, har hun smilende svaret.

Permanentspolerne forsvinder måske fra Kerteminde nu, hvor hun lukker. Det bekymrer også de ældre damer, som hun ordner hår på. For de mere moderne saloner i byen - der, hvor der er onlinebooking, dankortterminal og multifunktionelle tørrehjelme, de gør jo slet ikke i den slags.

Det er blandt andet arbejdet med at rulle spolerne i håret på kunderne, som gør, at Margrete Ossian Fløjborgs fingre gør indsigelser. Frisørarbejdet har slidt på hende. Hun har jo dagligt arbejdet i en stilling, hvor hun har stået og holdt armene ud fra kroppen. Det brokker den sig over, hvis det sker for ofte, og det har det jo nok gjort, når hun nu har været i frisørbranchen i 47 år - medregnet læretiden.

Der har ikke været mange pauser i hendes arbejdsliv. Da Margrete Fløjborg Ossian fik sin søn i 1978, havde hun syv ugers barselsfri, og nogle år senere i 1983, da hun fik sin datter, kunne hun tage 12 ugers barsel.

Som selvstændig frisør kan du jo ikke være væk i et helt år. Så forsvinder kunderne. Derfor holdt hun stort set heller ikke ferie de første 10 år som selvstændig.

- Hvornår holder du ferie med far og mig, spurgte hendes fireårig søn en dag.

Den sad.

De seneste år har Margrete Ossian Fløjborg nu haft ferielukket salonen i 14 dage. Det har været nødvendigt for hende, og det har været godt. Nu lukker hun så salonen helt. Lejemålet blev opsagt for et halvt år siden, og den 29. december klokken 10 skal hun være ude, og lokalerne skal se ud, som de gjorde, da hun flyttede ind, og herefter skal udlejeren i gang med at omdanne det hele til en etværelseslejlighed. Derfor venter der hende, hendes søster og hendes mand lidt arbejde, når hun har sagt farvel til den sidste kunde. Hun stopper i salonen den 20. december, men da hun ved, at der er flere kunder, der gerne lige vil sige ordentlig farvel til både hende og Anita Andersen, der har været hendes assistent i alle årene, er hun og Anita i salonen torsdag den 21. december fra klokken 13 til 15.

Endnu har hun ikke nogen planer om, hvad efterlønstiden skal bruges på. Hun regner også med, at der kommer en periode, hvor hun skal vænne sig til, at hun ikke længere skal bevæge sig fra sit hjem i Andekæret til salonen i Langegade.

Nogle har fortalt hende, at der kan gå et helt år, før hun har vænnet sig til det. De har sikkert ret.

Salon Anita med Margrete som indehaver
Margrete Ossian Fløjborg overtog Salon Anita efter Anita Andersen. Det skete den 1. april 1975. Anita Andersen syntes ikke, at hun kunne overskue at have salonen, og derfor røg den videre.Anita Andersen lagde dog ikke saksen fra sig. Hun blev tværtimod i salonen - ved Margrethe Ossian Fløjborgs side, og sådan har det været de sidste 42 år.

Den 20. december, hvor Salon Anita lukker, har Anita Andersens også sidste arbejdsdag efter et langt arbejdsliv. For selv om hun egentlig er 66 år og er folkepensionist, så er hun aldrig helt stoppet i salonen. Fire dage om ugen har kunderne også kunnet få ordnet deres hår af hende.

Og Margrete Ossian Fløjborg har heller aldrig syntes, at der var nogen grund til at ændre navnet på salonen.

- Jeg synes ikke, at Salon Margrete lyder særlig attraktiv, og der kan ofte være en vis tendens til, at saloner skifter navn hele tiden, smiler hun. 
Selv om det er over 42 år siden, at Anita Andersen overlod sin salon til Margrete Ossian Fløjborg, har Margrete valgt at bevare navnet,
Selv om det er over 42 år siden, at Anita Andersen overlod sin salon til Margrete Ossian Fløjborg, har Margrete valgt at bevare navnet, "Salon Anita." "Salon Margrete" klinger ligesom ikke, siger hun med smil. Foto: Michael Bager

Vemodigt farvel til 47 år som frisør: Margrete lukker Salon Anita i Kerteminde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce