Ups - der er flyttet 105 for mange til kommunen: Mister 37 millioner kroner i tilskud

Helt præcist var der 105 indbyggere for meget i kommunen ved starten af fjerde kvartal 2018, viser en opgørelse lavet af nicheportalen for økonomisk politik NB Økonomi. Arkivfoto

Ups - der er flyttet 105 for mange til kommunen: Mister 37 millioner kroner i tilskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kerteminde står til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra staten i 2020, fordi befolkningstallet er steget.

Kerteminde: Normalt kæmper kommunerne om at tiltrække borgerne, efter devisen jo flere skatteydere - jo flere penge i kommunekassen.

Det har byrådet i Kerteminde også forsøgt i flere år, men nu er kommunen i den helt paradoksale situation, at fordi befolkningstallet vokser, står kommunen til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra staten i 2020.

Helt præcist var der 105 indbyggere for meget i kommunen ved starten af fjerde kvartal 2018, viser en opgørelse lavet af nicheportalen for økonomisk politik NB Økonomi.

Om Kerteminde får tilskuddet på de 37 millioner kroner afgøres af befolkningstallet den 1. januar 2019. Hvis befolkningen vokser med bare en person, får kommunen nul kroner i tilskud, og hvis befolkningstallet falder med bare en person, får Kerteminde 37 millioner kroner.

- Det her er et enten-eller kriterie. Det er ikke sådan, at vi får lidt af de 37 millioner kroner. Enten rammer vi det her tal, og hvis vi falder med en mindre, så får vi ingenting, forklarer chef for Økonomi, Løn & IT i Kerteminde Kommune, Anna Lise Kianzad.

- Er det ikke fuldstændigt vanvittigt?

- Jo, det er det faktisk. Vi kan jo ikke vide på forhånd, hvordan det kommer til at gå. For vi ved ikke om, det vælter ind i kommunen med nye tilflyttere. Så vi er enten købt eller solgt, når vi står der 1. januar.

Grafik: Mikkel D. Petersen
Grafik: Mikkel D. Petersen

Byrådet regner med pengene

På trods af, at politikerne var advaret om, at Kerteminde står til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra 2020, valgte politikerne under årets budgetforhandlinger alligevel at indregne de 37 millioner kroner i budgettet for at få tallene til at hænge sammen.

- Det skulle vi måske have ladet være med, men der er rigtig mange usikkerheder i det her udligningssystem. Der kommer altid et eller andet ind i sidste øjeblik, så når vi kigger i udligningen igen til sommer, så vil der være alle mulige ting, der har ændret sig, forklarer Anna Lise Kianzad.

- Hvad gør I, hvis det fortsætter som nu, og I ikke får de 37 millioner kroner i 2020?

- Det er et godt spørgsmål. Vi er ved at kigge på, om vi tror, at det er realistisk, at vi kommer ned under det befolkningstal. Det tror vi måske ikke, det er, fortæller Anna Lise Kianzad.

Luger ud i registret

Det er ikke første gang, at Kerteminde har været tæt på at miste tilskuddet til kommuner, der har et faldende befolkningstal. I 2017 var det lige op over, og her gik embedsmændene nøje folkeregistret igennem for at luge ud i de borgere, der var registreret forkert.

- Det er typisk udlændinge, som arbejder i landbruget og har midlertidige adresser. Hvis ikke de har meldt flytning, så skriver vi og spørger, om de har har flyttet. Og beder dem om at skrive tilbage, hvis de stadig bor i kommunen.

- Eller hvis Odense Kommune har anbragt en borger i Kerteminde Kommune, så skal vi være sikker på, at den borger er registreret rigtigt i vores folkeregister - altså med en betalingskommune, der hedder Odense, for så tæller de ikke hos os. Sådan nogle ting kan vi rydde op i, fortæller Anna Lise Kianzad, der ikke tror på, at det i år er realistisk at luge så mange personer ud af registret, at befolkningstallet falder.

- Så nu handler det om, at vi skal gøre nogle andre ting for at bøde faldet en lille smule. Hvis vi ikke kan sænke befolkningstallet, så skal vi i stedet hæve det så meget som muligt, for på den måde at vinde på nogle andre kriterier.

Selvom Kerteminde hæver sit befolkningstal en lille smule, kommer det ikke til at udløse et ekstra tilskud fra staten, der kommer i nærheden af de 37 millioner kroner, kommunen mister på et stigende befolkningstal.

Ups - der er flyttet 105 for mange til kommunen: Mister 37 millioner kroner i tilskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce